“Plašljive“ banke visokih kamata

Pogledaj sve kategorije

2010 - Apr - 10

Sinoć smo bili gosti predsednika Kolumbije Alvara Uribe Veleza. Za učesnike foruma priredio je svečanuvečeru na najvećem i najstarijem skveru starog grada Kartagene. Za vreme kolonijalizma sve važne državne i administrativne zgrade bile su smeštene oko skvera. Stari kraljevski dvor je restauriran i tu se sada nalazi Gradska kuća.
Zbog izuzetno velike vrućine i vlažnosti vazduha od 90 odsto, oblačenje je bilo poluformalno. Gostima su podeljene bele lanene košulje i slamnati šeširi, tako da smo svi izgledali pomalo latino.
Naš ministar inostranih poslova Vuk Jeremić, primetio sam, izuzetno je poznat i cenjen u političkim krugovima latinoameričkih država. Nije bilo predsednika sa kojim se nije pozdravio.
Večera je završena velikim vatrometom i koncertom pod nazivom Playing for Change na kome su učestvovali njihovi poznati pevači. S obzirom na to da je broj učesnika foruma limitiran na 500 ljudi, predsednik nas je zamolio da budemo promoteri i ambasadori dobre volje njegove zemlje.


Brazil, Čile, Argentina i Meksiko su zemlje koje su ekonomski dosta odskočile u odnosu na druge države Latinske Amerike. U razgovoru sa guvernerom Meksika Enrikeom Penom Nijetom, jednim od najpopularnijim političara Latinske Amerike, mogao sam da primetim izvesnu dozu ljubomore što oni nisu bili domaćini foruma.
Poslednji dan foruma je počeo temom „Mogućnosti investiranja u Kolumbiju“. Jedna od velikih prepreka je što su banke izuzetno konzervativne i ne kreditiraju privredu u meri u kojoj bi to trebalo, a i ako to čine onda su kamatne stope dosta visoke. Velike carine skoro u celoj Latinskoj Americi kreću se oko 40 odsto. Ako se na to doda PDV od 18 odsto, eto idealnih uslova za sivu ekonomiju, što dosta otežava poslovanje stranih preduzeća. Sledeća sesija bila je na temu „Da li Latinska Amerika može da uhvati korak sa svetom?“ 

Povećanje poljoprivredne proizvodnje dosta utiče na stabilan ekonomski rast i svrstava ceo region u globalnog proizvođača hrane i bioenergetskih proizvoda. Ipak, skoro svaki sedmi čovek u regionu je gladan. Sve zemlje su svesne da će jedino ulaganje u školstvo i nove tehnologije kontinentu omogućiti ekonomski prosperitet. Države odvajaju značajna budžetska sredstva za razvoj obrazovnih centara i samim tim potvrđuju izjavu predsednika Kolumbije da je edukacija strateški cilj kontinenta.
Lično sam obišao tri osnovne škole u Kartageni. Sva deca su imala kompjutere ispred sebe. Povodom ovog pitanja ja sam ljubomoran na Latine.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *