Proizvodnja kokaina pala na 400 tona godišnje

Pogledaj sve kategorije

2010 - Apr - 09

Gradonačelnica Kartagene Judit Pinedo i ministar industrije i turizma Kolumbije Luis Giljermo Plata sinoć su priredili svečanu večeru za učesnike foruma u starom delu grada. Ceo program je dosta podsećao na karneval u Riju.
Osim gradonačelnice, gostima se obratio potpredsednik vlade Kolumbije. On je rekao da je dosta radio sa Klausom Švabom na dovođenju foruma u Kolumbiju i kako je danas Kolumbija dobila veliko priznanje od svetske zajednice u sprovođenju ekonomskih reformi. Takođe, napomenuo je da je Kolumbija definitivno raskrstila sa svojom mračnom prošlošću.

Kartagena


Imidž zemlje u kojoj su narkokarteli vladali decenijama i gde su otmice ljudi bila svakodnevna pojava polako je počeo da se menja. Ministar turizma je istakao da je on dete iseljenika koji su napustili Kolumbiju zbog kriminala iz sedamdesetih i osamdesetih godina dominantnog u svim državnim institucijama. Pre nekoliko godina se sa suprugom vratio i prihvatio poziv novoizabrane vlade, kako kaže, da u pionirskom poduhvatu svojoj deci omoguće bolju budućnost.

Na plenarnom otvaranju foruma, predsednik Kolumbije Alvaro Uribe je rekao da ih na putu reformi ništa ne može zaustaviti. Istakao je da su strateški ciljevi zemlje infrastruktura, obrazovanje, proizvodnja i borba protiv korupcije i kriminala. Naveo je da se kriminal dosta smanjio, pogotovo u proizvodnji kokaina koja je sa 1000 tona pala na 400 tona godišnje, što iznosi ukupno šest odsto od njihove ekonomije. Kolumbija danas proizvodi skoro milion barela nafte dnevno. Nije propustio da iskritikuje komunistički režim svog suseda koji pruža utočište kolumbijskim paramilitarnim grupama, citirajući Kenedija „ko sa tigrom raste jednog dana treba da očekuje da ga taj tigar napadne“.

Mobilna mreža u Kolumbiji je izuzetno loša. Naš „Telekom“ nema roming sa mobilnim operatorima, dok „Telenor“ mreža ne šalje mejlove i SMS. Ovo nije problem samo sa našim operatorima već sa svima koji su ovde u romingu.
Imao sam sastanke sa brazilskim T-sistemom, kompanijom koja ima 42.000 zaposlenih i koja je ćerka „Dojče telekoma“. Brazil je u Latinskoj Americi najmanje pogođen ekonomskom krizom. T-sistem je dosta zainteresovan za usluge naših inženjera, pogotovo u oblasti „storidža“ i „klaud kompjutinga“.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *