Telefonska dijagnoza za pet dolara

Pogledaj sve kategorije

2010 - Apr - 08

Drugi po redu Ekonomski forum za Latinsku Ameriku ove godine održava se u Kartageni – u Kolumbiji. Mnogi se pitaju zašto baš u Kolumbiji, kod nas poznatoj kao centar proizvodnje i krijumčarenja kokaina? Ekonomija i politika Kolumbije su se poslednjih godina dosta približile interesima Sjedinjenih Američkih Država, pogotovo u odnosu na svog suseda Venecuelu. Tako da nije slučajno što je baš ona izabrana da bude domaćin Svetskog ekonomskog foruma. U privatnom razgovoru Klaus Švab, osnivač SEF-a, rekao mi je da se ona još od pre tri godine nalazi u njihovom kalendaru.

Već više od deceniju Latinska Amerika beleži stabilan i pozitivan ekonomski rast. Međutim, još uvek četvrtina stanovništva živi sa dva dolara dnevno, bez ikakvog pristupa osnovnim servisima i infrastrukturi.

Sa punom podrškom kolumbijske države SEF je ove godine ugostio više od 400 eminentnih lidera iz Latinske Amerike i sveta 6–8. aprila u Kartageni.

Zanimljiv je podatak da smo Vuk Jeremić, naš ministar inostranih poslova, i ja, kao predstavnik privrede, jedini iz istočne Evrope koji su dobili poziv.

Kartagena je poznato letovalište, peti grad po veličini u Kolumbiji, sa preko milion stanovnika. Dobila je naziv od španskih osvajača daleke 1512. godine.
Kad se sleti u Kartagenu okolina vam uopšte ne uliva optimizam, aerodrom se nalazi usred sirotinjske četvrti koja je okružena favelama, na sve strane su policijske kontrole, što vas opominje da je ovo ipak skup visokog rizika i da domaćin ništa ne želi da prepusti slučaju.

Društveni život se uglavnom odvija u starom gradu koji je opasan zidinama španske tvrđave. Pored nje se nalazi i Ekspo centar „Julije Cezar”, mesto gde se održava trodnevni forum.

Pošto sam izabran da budem član radne grupe za razvoj informatičko-tehnološke strategije u zdravstvu Latinske Amerike, prvi dan je moja grupa imala radni sastanak sa ministrom Kolumbije za informacione tehnologije Medinom baš na temu razvoj zdravstva uz pomoć ICT-a.

Kolumbijski predsednik Alvaro Uribo obraća se učesnicima foruma (Foto AFP)

Kolumbijski predsednik Alvaro Uribo obraća se učesnicima foruma (Foto AFP)

Latinska Amerika pokriva veliki deo teritorije koja je infrastrukturno nerazvijena.Glavni problem lokalnog stanovništva jeste to što nema adekvatnu lekarsku zaštitu, pristup lekovima, kao i mogućnost prevencije od mnogih zaraznih bolesti. Vode se dve odvojene strategije, jedna za urbana područja, druga za nerazvijena.
Upravo u informatičkim tehnologijama država vidi spas za nerazvijena područja.

Dobar primer je meksička firma „Medikal” u kojoj doktor daje osnovnu dijagnozu pacijentu telefonskim putem za samo pet dolara mesečnog zdravstvenog osiguranja. Pošto je veći deo Latinske Amerike više pokriven mobilnim telefonima nego kompjuterima rešenja će ići u tom pravcu.

Kolumbija je do pre pet godina imala pet posto internet populacije, dok danas ima 60 posto. Doneli su nacionalnu ICT strategiju, imaju centralni registar stanovništva, glavni infrastrukturni pravac i izlaz iz siromaštva vide u modernim tehnologijama.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *