Početak jednog lepog prijateljstva

Pogledaj sve kategorije

2011 - Feb - 20

U poslednjoj četvrtini prethodne dekade bili smo svedoci svojevrsnog usitnjavanja scene softverskih platformi za pametne mobilne telefone, jer su mnoge kompanije želele da zauzmu što bolje pozicije u trci za smartphone (a sada i tablet) tržište koje je u neverovatnoj ekspanziji. Talas je pokrenuo Apple iPhone OS, usledio je odgovor od Googlea u vidu Androida, Qualcomm je pokušao da Brew operativni sistem podigne na viši novo, Palm je ponudio odlični webOS, dok je poslednji u nizu noviteta Bada u produkciji Samsunga. Istovremeno, “stari igrači”, pre svih RIM sa BlackBerryjem, Microsoft sa Windows Mobile platformom i Nokia sa Symbianom, trudili su se da usavrše svoje proizvode, zadrže pozicije i razviju nova rešenja.

Čini se ipak da toliki broj novih operativnih sistema za pametne mobilne telefone i tablet uređaje teško može da izdrži realnog tržišta, pa je izgleda došlo vreme ukrupnjavanja, odnosno smanjenja broja platformi, fokusiranja ulaganja u razvoj i udruživanja radi postizanja što većeg tržišnog udela, pogotovo ravnomerno raspoređenog na sve kontinente i regione. Otuda ne treba da čudi objava od pre desetak dana u kojoj je Nokia najavila svoju novu strategiju za naredni perion, premda ona predstavlja veoma dramatičan obrt koji je iznenadio mnoge korisnike. Ali pre toga moram da napravim mali osvrt na istoriju.

U Microsoftu su još ranije razumeli da njihov sistem po mnogim karakteristikama ne ispunjava kriterijume novih pametnih telefona sa kapacitivnim ekranima i standarde koje je nametnula konkurencija, pa su krenuli u razvoj nove platforme praktično od nule, što je rezultiralo Windows Phone 7 operativnim sistemom koji, prema mom skromnom mišljenju, predstavlja pravo osveženje i odličnu osnovu za budući razvoj. Windows Phone 7 Metro korisničko okruženje jednostavno je, elegantno, brzo i prilagođeno ekranima osetljivim na dodir, a korene vuče sa Microsoft Zune multimedijalnih plejera i nekih drugih sistema, pa već u prvoj verziji poseduje neophodnu zrelost. Za to vreme, Nokia je pokušala da sa nekoliko projekata, paralelno sa unapređenjima Symbiana, razvije novi sistem koij bi bio jednako uspešan i spreman da odgovori na izazove novih trendova. Tako smo imali Maemo kao rešenje za napredne korisnike i na kraju MeeGo koji su razvili u saradnji sa Intelom.

Sada je Nokia odlučila da odustane od Symbiana i da u svoje nove telefone ugrađuje Windows Phone 7, a tim povodom ušla je u partnerstvo sa Microsoftom. Naravno, za tranziciju će biti potrebno nekoliko meseci, za koje vreme će Nokia nastaviti da isporučuje Symbian telefone (planirana je prodaja od čak 150 miliona Symbian uređaja tokom tog perioda). Mišljenja povodom ove vesti su podeljena, ali ipak preovladava stav da, koliko god se zagriženi “simbijanovci” bunili, ovo može biti odličan odgovor na zahuktavanje konkurenata i nova stranica u svetloj istoriji kompanije.

Za Microsoft Windows Phone 7 predstavlja sveži početak, a rast koji beleži ova platforma u prethodnih nekoliko meseci od kako je predstavljena tržištu deluje obećavajuće. Zbog toga je razumljiva odluka finskog giganta da ovakvim zaokretom obezbedi i za sebe novu priliku za zadržavanje dominacije. Uzimajući u obzir snagu i veličinu obe kompanije, mislim da bi ovo partnerstvo moglo da bude dugo i uspešno. Ili kako bi to u nezaboravnom filmu Casablanca rekao Hemfri Bogart u ulozi Rika – “Luj, mislim da je ovo početak jednog lepog prijateljstva”.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *