Računari u džepu

Pogledaj sve kategorije

2011 - Feb - 13

Već nekoliko godina unazad stručnjaci i oni koji prate tržište računara i elektronike najavljuju momenat kada će pametni mobilni telefoni postati najznačajnije sredstvo za pristup Internetu, ali i obavezan alat u poslovanju i adekvatna zamena za lični kompjuter. Vesti koje stižu ovih dana govore nam da se ta nova era dodatno približila i da nam je zapravo “na dohvat ruke”.
Naime, ovih dana iz kompanije IDC, koja se bavi istraživanjem tržišta informacionih tehnologija, stigli su rezultati prodaje elektronske opreme na globalnom nivou za poslednja tri meseca prethodne godine. Ispostavilo se da je po prvi put u istoriji broj prodatih pametnih telefona nadmašio prodaju personalnih računara, što je zbilja podatak vredan pažnje. U apsolutnim iznosima, količina prodatih smartphone uređaja je 100,9 miliona komada, dok su korisnici kupili “samo” 92,1 milion stonih i notebook računara. Još je “uzbudljivija” statistika rasta, koja govori da je prodaja pametnih telefona u odnosu na isti period 2009. godine porasla za 87,2 procenta, dok je isporuka računara opala za otprilike 3 odsto. Na godišnjem nivou prodaja pametnih telefona porasla je sa 173,5 miliona u 2009. na 302,6 miliona u godini koju smo ostavili iza nas, što je procentualni rast od neverovatnih 74,4%.

Pametni mobilni telefoni uspeli su da održe rast kroz nekoliko kriznih godina dobrim delom i zbog masovnije proizvodnje, velikog broja različitih modela za svačiji ukus, potrebe i budžet, ali i zbog sve nižih cena. Pored toga, u toku je proces navikavanja korisnika na to da na svakom mestu i u svakom trenutku imaju mogućnost pristupa Internetu, razmene informacija i komunikacije uopšte, i to ne samo osnovnim kanalom koji obezbeđuje mobilna telefonija. Broj servisa kojima korisnici pristupaju takođe raste iz dana u dan – od socijalnih mreža, preko različitih izvora informacija, do poslovnih podataka i pristupa kompanijskim podacima.

Proces koji sam opisao zapravo je sasvim prirodan. Ako se sećate, pre nekog vremena sam pisao o “sveprisutnim” računarima (ubiquitous computing). Iz ogromnih klimatizovanih sala naučnih ustanova i velikih kompanija kompjuteri su se najpre preselili na naše stolove, pa u naša krila i na kraju na dlanove. Sigurno je i da se tu neće zaustaviti, ali i da je potrebno da se usavrše i pojeftine još neke tehnologije, poput savitljivih ekrana koje možete da spakujete u džep, različitih načina da se slika projektuje u prostor ili novih, mobilnijih metoda za upravljanje korisničkim okruženjem i unos teksta.

Uostalom, upravo je potreba za većim ekranom od onoga koji poseduju smartphone aparati između ostalog uticala na sve veću popularnost tabličnih računara (ili tablet uređaja, kako god volite da nazovete ovu kategoriju), koji na neki način predstavljaju korak unazad u trendu smanjenja kompjutera, ali je sigurno i da su baš oni najviše uticali pomenuti mali pad prodaje personalnih računara. Srećom, mislim da je to “nazadovanje” veoma dobro u smislu promene paradigme korišćenja računara i odnosa korisnika prema tome šta kompjuter predstavlja i kako se koristi. Naravno, i da je samo privremeno dok nove mobilne “sprave” potpuno ne preuzmu primat.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *