Pomeranje linije fronta

Pogledaj sve kategorije

2012 - Oct - 28

Kada sam pre otprilike mesec dana pisao o predviđanjima prodaje tablet uređaja za naredni period, pojava modela Apple iPad Mini još je bila na nivou glasina i vrlo neizvesna. Nakon što je pre neki dan i zvanično predstavljen ovaj uređaj, nedvosmisleno je jasno da se i Apple uključio u trku na tržištu malih tableta, koliko god su odbijali da se bave ovim segmentom.

Priča počinje još u vreme dok je firmom upravljao pokojni Stiv Džobs. Naime, on je svojevremeno kategorički tvrdio da mali tableti nemaju nikakvog smisla, kako su zbog male dijagonale ekrana poprilično beskorisni i da ih korisnici neće prihvatiti. I zaista, prvi Android tableti sa dijagonalama od oko 7 inča samo su potvrđivali njegovu teoriju. Zbog relativno niske rezolucije i neprilagođenosti operativnog sistema delovali su veoma nezgrapno, nedovršeno i neupotrebljivo za neke od važnijih namena.

U međuvremenu su se desile neke važne promene na ovom polju. Nove verzije Android platforme neuporedivo bolje funkcionišu na tablet uređajima, sve je više softverskih aplikacija posebno prilagođenih za veće ekrane, rezolucije su unapređene, a u borbu za naklonost publike uključili su se veliki i važni igrači poput Samsunga, Googlea, Asusa, Amazona i drugih. Važan detalj, koji gospodin Džobs nije uzeo u razmatranje, je činjenica da se kategorija elektronskih čitača knjiga, veoma popularna i uspešna, sa uređaja koji koriste posebne e-ink ekrane polako prebacila na 7-inčne tablete, najviše zbog mogućnosti prikaza multimedijalnih sadžaja u različitim formatima. Za to su opet zaslužna nova elektronska izdanja najpopularnijih časopisa, kod kojih je osim teksta i fotografija moguće prikazati video snimke, interaktivne mape i dijagrame, veze ka stranicama na internetu itd.

Za pomenuti optimizam pri planiranju rasta tržišta tablet uređaja velikim delom upravo su zaslužni tableti manjih dimenzija, koji su i cenom pristupačniji od veće “braće”, što nije zanemarivo. Na kraju je i Apple popustio, pa sada imamo i njihov iPad Mini dijagonale 7,9 inča. Naravno, novi direktor, gospodin Tim Kuk, nedavno se na konferenciji za štampu vadio kako je Stiv Džobs ipak bio u pravu i da oni nikada neće napraviti 7-inčni tablet, ali je zaboravio na činjenicu da je njegov prethodnik tvrdio da tableti manji od originalnog iPad nemaju smisla. Ono što ih obojicu demantuje su brojke, a one ne lažu jer u poslu važi pravilo da nisi ono što misliš da jesi, već ono što brojevi kažu o tebi. Odluka da ipak proizvedu iPad Mini uslovljena je sigurno i poslednjim izveštajima o uspehu “jabuke”. Premda su u prethodnom tromesečju prodali čak 14 miliona iPad uređaja, to je i dalje ispod planova i očekivanja.

Uglavnom, linija fronta za naklonost korisnika trenutno se pomerila ka tabletima manjih dimenzija, pa će biti zanimljivo pratiti dešavanja u mesecima koji su pred nama. Istovremeno, pojavljuje se sve više novih uređaja pod Windows 8 operativnim sistemom, pa treba videti kako će se to odraziti na ukupnu situaciju na tržištu. U svakom slučaju, čeka nas uzbudljiv period u kome bi vodeći proizvođači trebalo da nas obraduju sa mnogo interesantnih i sve pristupačnijih modela.

Zanimljivost: U 2012. će biti prodato čak 65% više tablet uređaja nego u prethodnoj godini, odnosno 120 miliona komada različitih modela.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *