Poslovna strana tablet uređaja

Pogledaj sve kategorije

2016 - Sep - 06

Stoji činjenica da su pojava tablet uređaja i njihova instant popularnost uticali na pad prodaje klasičnih stonih i laptop računara. Jednostavno, značajan deo zadataka koje ljudi postavljaju pred svoje kompjutere moguće je obaviti i na mnogo manjem prenosnom modelu koji je uvek dostupan i praktičniji za upotrebu. Zbog toga broj prodatih tableta konstantno raste još od 2010. godine, bez obzira na krize kroz koje je prolazila svetska ekonomija. Sve do sada.

Naime, poslednje ispitivanje tržišta koje je sproveo IDC, kompanija koja se bavi analizom i predviđanjima u IT industriji, pokazuje da će do kraja 2016. biti nastavljen pad prodaje tableta u odnosu na 2015. godinu. Uprkos tome što je planirana prodaja od preko 180 miliona aparata, biće to više od deset procenata manje nego do sada. Pretpostavljen razlog nije manja zainteresovanost publike već očekivano zasićenje tržišta u situaciji kada gotovo svaki član domaćinstva poseduje neku vrstu tableta, čak i u manje razvijenim zemljama.

Znači li to da će proizvođači ukinuti ulaganja u ovu kategoriju svoje ponude i da možemo očekivati manje inovacija i novih rešenja? Apsolutno ne. Pomenuto istraživanje predviđa stagnaciju naredne godine i novi rast već u 2018. Novi rast prodaje trebalo bi da pokrene sve ozbiljnije korišćenje tableta u poslovne svrhe, odnosno modeli sa većim ekranima i praktičnim odvojivim hardverskim tastaturama. Već sada možemo da vidimo ovaj trend na delu ali se, kao i uvek, u biznis svetu promene dešavaju nešto sporije. Ipak, jednom kada bude dostignuta kritična masa korisnika, poslovni tableti će postati pravilo pre nego izuzetak i posledično dodatno smanjiti prodaju računara. Zbog toga se predviđa da će do 2020. čak 60% tableta imati ekran sa dijagonalom većom od 9 inča, dok će najmanje jedna trećina posedovati tastaturu. Očekuje se i promena raspodele tržišnog kolača između vodećih operativnih sistema, ali to je već posebna tema kojoj ću više vremena posvetiti u nekom od narednih tekstova.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *