Zbogom kablovi

Pogledaj sve kategorije

2016 - Sep - 13

Bezmalo tokom čitavog leta, još otakako su procurele prve vesti o mogućim karakteristikama i dizajnu novog Ajfona, traju rasprave i analize o tome da li je odustajanje od standardnog 3,5-milimetarskog audio izlaza (popularni „džek“) dobar ili loš potez. Pre nekoliko dana Epl je i zvanično najavio novi model, pri čemu su se glasine ispostavile kao tačne –Ajfon 7 ne poseduje analogni audio konektor. Šef marketinga američkog giganta je ovakvu odluku okarakterisao kao hrabrost, ali je šira javnost ostala podeljena, a sukobi mišljenja samo su dobili na intenzitetu.

Moram priznati da još uvek nemam jasan stav o ovoj temi. Nije prvi put da neko opšteprihvaćeno tehnološko rešenje polako krene ka zaboravu, a mislim da je realno da će se upravo to desiti sa „džekom“ u narednih nekoliko godina, pogotovo ako u vidu imamo imidž Epla kao kompanije koja diktira trendove. Sa druge strane, pitanje je kako će se ponašati ostali proizvođači, da li će prihvatiti izazov, odnosno proceniti da je i za njih bolje da forsiraju bežične slušalice i zvučnike. Problem je ovde u tome što je pomenuti konektor toliko zastupljen i što se ne koristi samo kao audio izlaz. Do sada ste bilo koje slušalice, većinu zvučnika i mnogo drugih dodataka mogli da priključite na svoj telefon. Ako proizvođači odluče da prate Epl, iza nas će ostati mnogo neupotrebljive opreme, a u slučaju pasioniranih ljubitelja dobrog zvuka neretko i veoma skupe. Epl je, doduše, ponudio alternativu u obliku priključka na konektor za dopunu baterije, ali se on kupuje posebno i nezgrapan je, a pri tome ne možete istovremeno da slušate muziku i punite telefon.

Bežične tehnologije osvajaju svet te u gotovo svim oblastima nude napredak i podižu kvalitet života. Logično je pitanje zašto bi slušanje muzike bilo izuzetak. Uostalom, sve je više modela bežičnih slušalica i malih prenosnih zvučnika, što govori da je dobar deo publike već spreman za promenu. Ostali kao argument navode bolji kvalitet zvuka kada se prenosi kablovima. Najbolji kontraargument je da napredak tehnologije teče nezaustavljivo i sve brže, da će tehnički problemi sigurno biti otklonjeni i da je samo pitanje dana kada ćemo i u ovom slučaju moći da kažemo – zbogom kablovi.

Komentari

 1. olivera * says:

  *Zbogom kablovi bi mogli reci sa solarnim punjenjem ili wifi.
  A od AJFONA 7 ocekujem vise spojenih opcija, izbaciti nepotrebne nacine opcija, moglo bi interfon tac kao sto ima ALKAtel i samolepljive siliko-slusalice…
  E, taj dzek sa sifrom 7, kada se pojavi bicemo napredniji..*
  -Zanima me sistem za Dr NAUKA , dali ovi nasi ing.prave NOVITETE il prepisuju sistem.

  S’postovanjem,
  Olivera,
  /saradnik u pr.naukama/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *