Povezane stvari

Pogledaj sve kategorije

2015 - Feb - 12

Svakih nekoliko godina dogodi se, pored mnoštva malih, i barem jedna velika promena u IT industriji. Takva promena definiše pravce razvoja u narednom periodu i otvara prostor za osvajanje nove publike, promovisanje inovativnih ideja, širenje tržišta i ljutu konkurentsku borbu najvećih svetskih kompanija. Dobar primer su povezani pametni mobilni uređaji, pre svega telefoni i tableti, koji od početka dekade nezaustavljivo rastu. Važna komponenta u ovoj priči je reč „povezani“, jer ih je tek konekcija sa brzim internetom na svakom mestu i u svakom momentu učinila zaista upotrebljivim.

Omasovljavanje upotrebe pametnih uređaja uticalo je i na sve druge grane IT industrije, ali i one koje nisu obavezno povezane sa digitalnim svetom. Čini se da je došlo vreme za novu veliku promenu, a ona bi mogla biti rast takozvanog „interneta stvari“ (eng. Internet of things).

Grubo rečeno, radi se o viziji ugradnje neke vrste elektronike ili računara u raznorazne predmete i objekte iz fizičkog sveta, te njihovo međusobno povezivanje putem interneta. Time bi gotovo sve oko nas moglo da postane „pametno“ na način na koji su to danas telefoni. Na ovome se uveliko radi, a ideja i novih rešenja je jako mnogo. Najlepše od svega je što granice ove oblasti nisu jasno definisane, pa je samo mašta ograničenje. Uzmimo, na primer, pametne kuće kao jedan od predstavnika interneta stvari. Za sada uglavnom govorimo o povezanim instrumentima za merenje i optimizaciju potrošnje energije, ali ćemo uskoro dobiti rešenja na granici naučne fantastike i početi da ih koristimo u našim domovima mnogo brže nego što mislimo.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *