Povratak ciglama

Pogledaj sve kategorije

2017 - Jun - 27

U svetu u kome ubrzano raste internet prodaja i u vremenu u kome hiljade inovatora i preduzetnika širom planete smišlja načine da ljudima olakša kupovinu u virtuelnom prostoru, najveći onlajn trgovac svoje poslovanje širi na klasične prodavnice od cigle i betona. Naime, nedavno je objavljen plan Amazona da za nešto manje od 14 milijardi dolara kupi lanac prodavnica organske hrane Hol Fuds Market (eng. Whole Foods Market).

Hol Fuds je rasprostranjen po čitavoj teritoriji SAD, Kanade i Velike Britanije, na preko 460 lokacija. Pri tome je više nego uspešan u onome što radi, sa specifičnom kulturom koja promoviše najbolje vrednosti modernog poslovanja, uključujući i brigu za zaposlene, otvoren pristup prema kupcima i saradnju sa lokalnim zajednicama. Otkud Amazon u toj priči? Ako niste znali, Amazon već nekoliko godina u svojoj ponudi ima i osnovne životne namirnice, ali je i dalje prepoznatljiv uglavnompo prodaji knjiga, elektronike i digitalnih sadržaja. Ovim potezom postaće mnogo ozbiljniji igrač u oblasti koja predstavlja ogromno tržište i svakako ima svetlu budućnost. Pored toga, fizičko prisustvo u brojnim sredinama omogućiće Amazonu da promoviše i ostatak svoje ponude, kao i da dodatno širi lokalna partnerstva.

Ako vas čudi zašto kompanija koja je suštinu svog postojanja i uspeha bazirala na onlajn prodaji prelazi na fizičke prodavnice, onda treba da znate i da Amazon već više od godinu dana veoma sistematično otvara knjižare „od cigle i betona“. Postavlja se pitanje da li to znači da su u Amazonu shvatili da još nije došlo vreme da celokupna trgovina pređe na internet i da je njihov koncept pogrešan? Ne verujem da se radi o tome. Pre će biti da su najnovije aktivnosti izraz želje Džefa Bezosa, osnivača Amazona, da maloprodajni gigant postane sveprisutna „prodavnica svega“. Da bi to ostvario, mora da spoji najbolje od dva sveta. Uostalom, zar nisu sinergija više oblasti i prevazilaženje razlika univerzalni recept za svaki uspeh.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *