Veštačka inteligencija u službi pacijenata

Pogledaj sve kategorije

2017 - Jul - 04

Istraživanja pokazuju da značajan deo radnog vremena medicinskih radnika, pre svega sestara i pomoćnog osoblja, odlazi na pružanje osnovnih informacija pacijentima i pomoć oko naizgled trivijalnih radnji. Premda otvaranje prozora, podešavanje grejanja, nameštanje jastuka ili nagiba ležaja može delovati kao manje bitno, udobnost pacijenata jeste od velike važnosti za njihov oporavak. Pogotovo kada se radi o težim pacijentima koji su teško pokretni i osećaju se bespomoćno, što ima dodatni negativan psihološki efekat na njihovo ozdravljenje.

Ispostavlja se da tehnologija ima rešenje. Naime, veštačka inteligencija u obliku pametnih zvučnika povezanih sa odgovarajućim senzorima i pametnim uređajima u bolnici može da zameni medicinsko osoblje kod većine navedenih aktivnosti, ali i da pruži pacijentima osećaj kontrole nad okruženjem. Premda trenutno postoje brojni modeli pametnih zvučnika, za primenu u zdravstvu neophodno je da budu zadovoljeni određeni standardi privatnosti i bezbednosti. Za ispunjenje ovih uslova potrebno je i testiranje u realnoj primeni. Nedavno je u univerzitetskoj bolnici u Filadelfiji, SAD, pokrenut projekat uvođenja opisanog rešenja u saradnji sa nekoliko vodećih proizvođača softvera i hardvera. Uslovi koje sistem treba da ispuni uključuju opciju povezivanja u bezbedne bežične mreže i mogućnost daljinske kontrole svih pametnih zvučnika iz jednog centra od strane IT osoblja bolnice. Za sada su rezultati više nego dobri, uz pozitivne reakcije kako pacijenata tako i medicinskih radnika. Prvi dobijaju udobnost i olakšanje koje im je preko potrebno, uz određenu dozu privatnosti, a drugima ostaje više vremena da se posvete hitnim slučajevima i svemu onome što je direktnije vezano za pomoć i lečenje ljudi.

Ostaje da se vidi koliko brzo će ovo i slična rešenja postati uobičajena praksa. U nekim hotelima se već duže vreme uspešno koriste komercijalni pametni zvučnici za slične namene, ali to je pre svega u svrhu dodatnog luksuza gostiju. Mislim da su primena u zdravstvu, školstvu, pomoći kod opasnih zanimanja i generalno poboljšanje uslova života ljudi jedina prava mera uspešnosti svake tehnologije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *