Deset godina promena

Pogledaj sve kategorije

2017 - Jul - 10

Nedavno je navršeno deset godina od kada se na tržištu pojavio prvi model Epl Ajfon pametnog uređaja. Tih deset godina poklapa se i sa ubrzanim omasovljenjem korišćenja pametnih povezanih uređaja svih vrsta, čemu je popularnost Ajfona značajno doprinela. Slični aparati postojali su i pre “kutijice” sa znakom zagrižene jabuke, mnogi od njih čak neuporedivo tehnički napredniji, ali je tek ovaj model uspeo da osvoji srca šire publike i pokaže konkurentima na šta treba da obrate pažnju pri projektovanju uređaja i softvera za ljude kojima tehnologija nije zanimanje.

U činjenici da su uspeli da jedan deo tehnološkog napretka približe široj publici i pokažu na koje načine mobilni uređaji mogu da olakšaju svakodnevne aktivnosti, upravo i leži tajna uspeha Ajfona. Korisničko iskustvo po prvi put je postalo pojam o kome govore i laici, dok se značaj jednostavnosti upotrebe, prirodnih komandi pokretima prstiju i samoobjašnjivog korisničkog okruženja ubrzo prelio i u druge oblasti. Naviknuti na prijatne, dopadljive i brze aplikacije na svojim mobilnim telefonima, milioni ljudi širom sveta počeli su isto to da zahtevaju od poslovnih programa i svih drugih vrsta softvera. Zauzvrat se oslobodila kreativna snaga programera i dizajnera koji su sada mogli sa mnogo više inovativnosti da pristupe svom poslu, a izrodila su se i neka potpuno nova zanimanja. U međuvremenu je Epl na tržište izbacio mnogo novih modela prodatih u preko milijardu primeraka. Usledili su tablet uređaji, pa pametni časovnici i drugi aparati. Konkurencija takođe nije mirovala, što je dodatno ubrzalo inovacije i obogatilo ponudu za najrazličitije kategorije korisnika. Ključ pomame za pametnim telefonima je neprekidna povezanost na Internet, kao i stalna veza sa drugim ljudima putem društvenih mreža.

Zbog toga se postavlja logično pitanja – šta dalje? Mnogi budućnost vide u takozvanom “internetu stvari” gde nisu samo telefoni i tableti spojeni u jedinstvenu mrežu, već i raznorazni predmeti iz naše okoline – od pametnog doma, do sistema saobraćaja u gradovima. S obzirom na brzinu kojom se promene dešavaju, očekujem da će narednih deset godina biti još zanimljivije i uzbudljivije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *