Nova srednja klasa

Pogledaj sve kategorije

2017 - Jul - 18

Ono što obično zovemo “srednja klasa” odvajkada je biloznačajan pokretač ekonomije svake države i na neki način garant stabilnosti i prosperiteta društva. U zavisnosti od društveno-političkog sistema, kroz istoriju se menjala slika srednje klase, vrsta zanimanja kojim se bavila većina njenih pripadnika, njihov životni standard, nivo obrazovanja i svakodnevne navike.

U zapadnom svetu nakon Drugog svetskog rata pripadnici ove klase dodatno su napredovali kroz takozvanu “bejbi bum” generaciju. Danas se čini da srednja klasa ima problem sa prilagođavanjem promenama, pre svega tehnološkim. Tranzicija koju doživljava naše društvo na neki način je prisutna u većini sveta, a posledice svetske ekonomske krize od pre deset godina još uvek se osećaju. Statistika pokazuje da raste jaz između bogatih i siromašnih, a da srednja klasa kakvu poznajemo nestaje.
Mislim da se samo radi o trenutku u kome se prelamaju promene na više različitih planova i da treba ugrabiti priliku iz koje će izniknuti nova vrsta srednje klase. O čemu se radi? Industrijska revolucija je u svom zrelom periodu izrodila klasu relativno kvalifikovanih radnika koji su prestali da budu fizička radna snaga i svojom stručnošću postali nezamenjiva vrednost za svako preduzeće, čime su porasli i njihov životni standard, radnička i ljudska prava.

Ono što nije vidljivo, a što se dešava sada, jeste rast nove vrste srednje kvalifikovanih zanimanja, vezanih pre svega za industriju elektronike, informacionih i telekomunikacionih tehnologija. Tih zanimanja je sve više i za njihovo obavljanje nije neophodna fakultetska diploma niti godine radnog iskustva. Potrebna je samo spremnost na usavršavanje i otvorenost prema zahtevima modernog društva. Pričam o različitim vrstama operatera, inženjera za tehničku podršku i testiranje, programera nižeg ranga, osoblja za održavanje sistema u pametnim zgradama i slično. Za većinu ovih zanimanja potrebne su specifične veštine koje je moguće steći kroz treninge i prekvalifikacije. Verujem da će ta zanimanja postati generator nove jake srednje klase digitalnog vremena.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *