Veštačka „inteligencija“

Pogledaj sve kategorije

2017 - Jul - 25

Do sada sam u više navrata pisao o proboju na polju razvoja veštačke inteligencije, o uspesima u ovoj oblasti i pozitivnim primerima primene naprednih softverskih rešenja na unapređenje života ljudi. Veštačka inteligencija, analiza velikih količina podataka i uređaji sposobni da uče nesporno predstavljaju blisku budućnost razvoja informacionih tehnologija i sledeću veliku revoluciju u načinu na koji funkcioniše čovečanstvo. Iskoristiću priliku da se u ovim vrelim letnjim danima osvrnem i na šaljive neuspehe veštačke inteligencije. Oni su dokaz da je čovek ipak nezamenjiv, odnosno da kreativnost i sposobnost razumevanja šireg konteksta (još uvek) ne mogu da se programiraju.

Naime, u pokušaju da do kraja prouče mogućnosti koje nam nova rešenja nude, stručnjaci su pred sisteme veštačke inteligencije postavljali najrazličitije zadatke. Rezultati nisu uvek očekivani. Poslednji primer je softver koji smišlja motivacione postere. Znate one sličice na društvenim mrežama sa pozitivnim i inspirišućim kratkim porukama ili citatima, sa sve prigodnom pozadinom u vidu simpatične fotografije. Da biste kreirali jedan ovakav poster, morate da razumete dublji smisao reči i da ga povežete sa ilustracijom koja dodatno ističe suštinu, pri čemu je još i prijatna za oko. Zvuči kao relativno jednostavan zadataka koji bi, uz malo dizajnerskog dara i elementarnog poznavanja Fotošopa, mogao dovoljno dobro da obavi stariji osnovac. Mašine se, međutim, poprilično pate sa ovom vrstom kreativnosti. Meni se od svih smešnih kombinacija slika i tekstova koji je softver produkovao najviše svidela ona na kojoj čovek stoji mirno na livadi, vidi se šuma u daljini, a posred slike prijatnim slovima piše “nastavite da paničite”.

Drugi sličan primer je robot za ćaskanje (četbot, eng. chat bot), koga su kreatori osposobili da uči kroz interakciju sa ljudima na društvenim mrežama. Što više “razgovarate” sa ovim softverom, to će on biti sposobniji da razume pitanja i prilagodi odgovore stvarnoj situaciji. Na žalost, nakon samo jednog dana “druženja” sa ljudima, četbot je postao nevaspitan, ksenofoban i mizogen – ukratko, loša “osoba”. Dokaz više da razvoju veštačke inteligencije valja pristupiti veoma obazrivo.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *