Prilagođavanje digitalnom

Pogledaj sve kategorije

2021 - Oct - 26

Ne znam da li ste primetili kako na bezmalo svakom računu koji primite sada postoji i bar kod. A možda već uveliko koristite mogućnost da očitate takav bar kod putem mobilne aplikacije vaše banke, dobijete popunjenu elektronsku uplatnicu i račun platite jednim klikom. Ova opcija nastala je iz potrebe da se nešto što je papirni dokument brzo i jednostavno prebaci u elektronsku formu. Čini se da će u budućnosti toga biti sve više.

 

Naime, pojavom personalnih računara i prvih softverskih rešenja za masovnu upotrebu, programeri su se trudili da što je više moguće oponašaju predmete, pravila i navike iz stvarnog sveta. Danas, kada želite da kreirate tekstualni dokument, na ekranu editora dobijete reprezentaciju papira A4 formata, sa sve marginama onako kako će izgledati u štampi. Sveobuhvatna digitalizacija polako ali sigurno otklanja potrebu za dokumentima u papiru, pa je stoga logično da se njihov oblik i sadržina prilagode za elektronsku obradu. Kako bi elektronska dokumenta u budućnosti mogla da izgledaju? Pretpostavka je da će svaki dokument, od ugovora do računa, imati neke osobine današnjih veb stranica. To znači da će postojati isključivo u elektronskoj formi, da će imati elemente koji su multimedijalni sadržaji, kao i direktne veze ka drugim digitalnim dokumentima. Već sada programi koji služe za uređenje tekstualnih dokumenata poseduju takve funkcionalnosti, ali se one po pravilu retko koriste zbog ograničenja štampe na papiru. Osim toga, tu je i digitalni sertifikat kao zamena za svojeručni potpis i pečat kompanije. Tehnologija je, dakle, spremna. Čak su i zakoni u većini država prilagođeni tako da elektronske dokumente smatraju validnima. Ostaje samo da se vremenom promene navike ljudi i većina prilagodi digitalnom dobu.

 

Ukidanje dokumenata u papiru i potrebe za štampanjem višestruko je korisna inicijativa. Već nekoliko decenija unazad ekolozi upozoravaju na opasnost od smanjenja procenta pošumljenih površina i negativni uticaj nestajanja šuma po zdravlje planete i ljudi. Manje papira znači manje posečenih stabala. Osim toga, toneri, rashodovani štampači i ostala povezana oprema čine značajan deo elektronskog otpada koji samo delimično može da se reciklira. Mislite o tome kada sledeći put posegnete za opcijom „print“.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *