Problem zvani kobalt

Pogledaj sve kategorije

2018 - Dec - 25

Dok svakodnevno koristimo savremene elektronske uređaje, veoma retko razmišljamo o komponentama koje ih čine i materijalima od kojih su te komponente napravljene. A upravo dostupnost sirovina, postupci prerade, mehanizmi izrade i uslovi pod kojima se pojedinačne komponente proizvode imaju važan uticaj na cenu uređaja, broj dostupnih modela i tehničke karakteristike aparata.

Na primer, standardni sastojak svake moderne baterije je kobalt. Ovaj metal se u prirodi vrlo retko pojavljuje u čistom obliku, a najčešće se dobija kao nusprodukt u rudnicima nikla i bakra. U prošlosti je imao ograničenu primenu, ali u poslednjih nekoliko godina potražnja za kobaltom drastično raste, što znači i da je njegova cena viša nego ikada. E sad – za bateriju prosečnog pametnog uređaja potrebno je svega nekoliko grama ovog metala, što ne predstavlja značajan „udar“ na dostupnost materijala i ukupnu cenu uređaja. Sa druge strane, kod automobila i drugih vozila na električni pogon govorimo o nekoliko kilograma kobalta za svaku bateriju. Ovo je trenutno i jedna od najvažnijih kočnica bržem uvođenju električnih automobila u masovnu upotrebu. Dodatni problem je što se glavna svetska nalazišta kobalta nalaze na području centralne Afrike, gde se u rudnicima i fabrikama za preradu ne poštuju osnovna ljudska prava, uključujući i eksploataciju dece kao radne snage. Tako ponovo imamo paradoks izbora između brige o zaštiti prirode i zalaganja za slobode i prava svakog ljudskog bića. Zbog toga se stručnjaci svojski trude da iz novih tipova baterija potpuno izbace kobalt, ili da barem maksimalno smanje njegov udeo. Srećom, čini se da su na dobrom putu.

Ljudi ponekad zaborave, ali tehnološki napredak (i razvoj civilizacije uopšte) po pravilu utiče na čovekovu okolinu i prirodna bogatstva. Vlasništvo i odnos prema sirovinama za kojima u nekom trenutku istorije postoji povećana tražnja značajno utiču na odnose u svetu i tok istorije. Verujem da je čovečanstvo nešto naučilo iz prošlosti i da će stručnjaci uspeti da znanjem i inovativnošću prevaziđu problem koji je pred njima.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *