Široki raspon

Pogledaj sve kategorije

2019 - Jan - 16

Ne tako davno, pisao sam na ovim stranicama o budućnosti televizije i ulozi TV aparata u digitalnom dobu. Naime, ono što je svojevremeno bilo glavni i jedini elektronski „prozor u svet“, sada je samo još jedan od ekrana kojima smo okruženi i koji nam služe da zavirimo u sajber prostor. Jedan od „vrućih“ trendova u razvoju tehnologije izrade svih tih ekrana je takozvani „High Dynamic Range“ – skraćeno HDR.

U prevodu na naš jezik, to bi značilo visoki (ili još bolje – široki) dinamički raspon. Dinamički raspon se odnosi na sposobnost ekrana da prikaže sliku koja ima bolji kontrast, više nivoa svetlih i tamnih tonova i širu paletu boja. Ljudsko oko je sposobno da detektuje veoma širok dinamički raspon. Zbog toga možemo istovremeno da vidimo detalje u senkama i na svetlim površinama. Na žalost, digitalni uređaji u prošlosti po pravilu nisu mogli da prikažu ni približno adekvatnu sliku. Uostalom, probajte po vedrom danu svojim foto aparatom ili mobilnim telefonom da fotografišete usku ulicu tako da se vidi i nebo. Ili će nebo biti plavo sa detaljima oblaka, a ostatak fotografije potpuno crn, ili ćete videti šta se nalazi u ulici, a nebo će zauzvrat biti belo. HDR tehnologija prevazilazi ovaj problem i omogućuje da se na displeju prikaže mnogo više detalja i nijansi boja, odnosno slika približna onoj koju vidi naše oko. Naravno, da bi HDR ekrani mogli da prikažu HDR sliku, potrebno je da i sadržaji budu HDR kvaliteta. Moderna foto i video oprema omogućuje snimanje u HDR kvalitetu, ali će mnogi stari snimci morati da budu prilagođeni za novu tehnologiju. Tu je još i borba velikih proizvođača za uspostavljanje jedinstvenog standarda, što je posebna priča.

U kojoj meri rastu popularnost HDR tehnologije i broj modela različitih uređaja (od telefona do TV aparata) sa podrškom za široki dinamički raspon prikaza slike moglo se videti i na ovogodišnjem sajmu CES, jednom od najznačajnijih globalnih okupljanja proizvođača korisničke elektronike. U tekstovima koji slede, potrudiću se da vam približim i brojne druge novitete i napredna tehnološka rešenja koja smo imali prilike da vidimo ove godine.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *