Zdravlje, komunikacije i veštačka inteligencija

Pogledaj sve kategorije

2019 - Jan - 22

Kao i prethodnih godina, početkom januara je održan najveći svetski sajam korisničke elektronike. CES, kako je nazvan ovaj skup velikih svetskih proizvođača, ali i malih kompanija sa svežim idejama, najavljuje tehnološka dostignuća koja naš čekaju u narednom periodu. Moj je utisak da su ove godine CES obeležili razvoj veštačke inteligencije, tehnologije vezane za sport i zdravlje, automobilska industrija i telekomunikacije.

Nosiva tehnologija u obliku narukvica, ručnih časovnika i drugih sličnih uređaja već nekoliko godina postaje takozvani „mejnstrim“, odnosno ulazi u svakodnevnu upotrebu. Ove godine predstavljeno je mnogo novih modela od kojih se najviše ističe aparat za merenje krvnog pritiska smešten u ručni sat. Pri tome se radi o preciznom i potpuno funkcionalnom aparatu zvanično odobrenom od strane zdravstvenih ustanova. U oblasti telekomunikacija mogli smo da vidimo proboj u sferi mobilnih mreža pete generacije. Pisao sam ranije o tome koliko su 5G mreže važne za budućnost interneta stvari i povezanih uređaja, a čini se da će u godini koja je pred nama one konačno postati realnost. Kad smo kod realnosti, videli smo i zanimljiva rešenja vezana za virtuelnu realnost, uključujući i dodatke koji se mogu koristiti u vozilima. Generalno gledano, utisak je da se automobilska industrija sve više spaja sa informacionim tehnologijama i da će automobili budućnosti biti neverovatan spoj mehaničkog i digitalnog, uključujući i veštačku inteligenciju. Naravno, prikazane su i brojne nove ideje za pametnu kuću, pametni dodaci za kuhinju, uređaj za šminkanje koji sam analizira kožu i ten korisnika, TV aparat sa savitljivim ekranom, pa čak i nova vrsta četkice za zube.

Toliko je novih i zanimljivih proizvoda i rešenja predstavljeno ove godine na sajmu CES, da je praktično nemoguće sve ih opisati. Neki od predstavljenih uređaja možda nikada neće ući u masovnu upotrebu, ali će svakako poslužiti kao osnova za dalji razvoj i usavršavanje. Drugi noviteti će uskoro postati sastavni deo naših života, možda i brže nego što se nadamo. Pokušaću u narednih nekoliko nastavaka da se detaljnije posvetim inovacijama koje su na mene ostavile najjači utisak.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *