Vavilonska ribica

Pogledaj sve kategorije

2019 - Jan - 29

U sjajnom romanu „Autostoperski vodič kroz galaksiju“, Daglas Adams opisuje kako u kosmosu postoji posebna vrsta životinje zvana vavilonska ribica, sposobna da protumači moždane talase i prevede ih na bilo koji jezik. Dovoljno je da je ubacite u uho i možete da se sporazumete sa bilo kim u celom svemiru. Premda je vavilonska ribica proizvod fikcije pisca, nije isključeno da ćemo u ne tako dalekoj budućnosti svi moći da koristimo slično pomagalo.

Naime, na ovogodišnjem sajmu korisničke elektronike CES predstavljeno je nekoliko sjajnih rešenja iz oblasti veštačke inteligencije koji uključuju automatsko prevođenje. Poenta je prosta – uređaj je sposoban da razume prirodni jezik kojim osoba govori, softver bezmalo trenutno prevodi kompletne rečenice na željeni strani jezik, nakon čega mašina izgovara prevod, opet prirodnim  jezikom. Koliko god zvučalo jednostavno, opisani postupak u sebi krije mnogo tehnoloških prepreka. Tek odnedavno imamo softver sposoban da razume glasovne komande i daje odgovore normalnim jezikom, bez potrebe za ispisivanjem na ekranu. Prevođenje pojedinačnih reči od strane računara već neko vreme nije problem, ali kada su u pitanju čitave rečenice, situacija je nešto komplikovanija. Neophodno je da bude praćen kontekst konverzacije i da se sinonimi i različita značenja iste reči pravilno upotrebljavaju kako ne bi došlo do problema u sporazumevanju. Srećom, na rešavanju opisanih problema rade najveći svetski proizvođači hardvera i softvera, uz učešće brojnih inovativnih novih kompanija, pa rezultati već sada obećavaju. Na CES-u smo videli različite uređaje, od slušalica i zvučnika, preko namenskih džepnih prevodilaca, do tablet uređaja i telefona. Postoji čak ideja da se na narednim Olimpijskim igrama u Japanu masovno koriste pametni instant prevodioci.

Interesantno je kako detalji iz naučno-fantastičnih ostvarenja postaju deo naše svakodnevice, uključujući i one koji su ne tako davno delovali potpuno neverovatno. Mnoga rešenja čak i prevazilaze maštu i ideje umetnika. Zbog toga smatram da živimo u veoma uzbudljivom dobu u kome se dešavaju ogromne tehnološke promene. Bitno je samo da ih potpuno razumemo. Za to nam nije potrebna vavilonska ribica, već edukacija i konstantni rad na sopstvenom usavršavanju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *