Prostor kao računar

Pogledaj sve kategorije

2009 - Aug - 02

U euforiji trendova vezanih za Internet, mobilne tehnologije, virtuelizaciju i slične fenomene, pomalo je zapostavljen personalni računar kao osnova i stub informacionih tehnologija u vremenima prošlim, sadašnjim, a po svemu sudeći i budućim. Čak i kada čitate o kompjuterima, najčešće se govori o prenosnim modelima, pogotovo o najezdi minijaturnih netbook računara koji beleže neverovatan rast čak i u uslovima globalne ekonomske krize. Druga pomalo zanemarena pojava je takozvana “kancelarija budućnosti”, termin skovan još četrdesetih godina prošlog veka kojim se opisuje kancelarija bez papira. Pošto je ovaj ideal najvećim delom ostvaren, kao da smo zaboravili da i u odnosu na danas postoji budućnost, te da će i u tom vremenu biti potrebe za nekom vrstom radnog prostora i računara u njemu.

Srećom, oni koji se bave tehnološkim razvojem više su nego svesni tih činjenica. Nedavno je na ono što se na ovom polju radi podsetio Kreg Mundi, čovek broj jedan za istraživanje i strategiju u kompaniji Microsoft. On je u efektnoj demo prezentaciji pokazao na koji način će stoni računari budućnosti koristiti čitavu prostoriju za unos podataka, upravljanje korisničkim okruženjem i prikaz informacija. Pored projektovanja slike na zidove kancelarije (kada nisu u upotrebi, ove površine mogu da posluže i kao virtuelni prozori sa pogledom na zanimljive predele), kao radni sto upotrebio je poseban računar sa ogromnom površinom osetljivom na dodir. Takođe, prezentovao je i napredne mogućnosti upravljanja glasom i pokretima tela. Posebno je zanimljiva mogućnost hologramskog prikaza kolega sa udaljenih lokacija kada je potrebno održati telekonferencije. Na kraju svog izlaganja, gospodin Mundi je istakao da je pravo pitanje kako će izgledati programi, alati i korisnička okruženja koja će koristiti nove tehnologije, što je ozbiljna tema za razmišljanje svima koji se bave razvojem softverskih aplikacija i žele da budu proaktivni. Poenta njegovog govora je da se radi o viziji istraživačkog tima, ali da njeno ostvarenje nije daleko jer su gotovo sve potrebne komponente razvijene u laboratoriji.

Naravno, Microsoft nije jedina firma koja se bavi računarskim tehnologijama budućnosti, a širom sveta postoje projekati koji su bazirani na sličnoj ideji proširenja računarskih komponenti na čitav prostor kancelarije i integraciju sa ostalim elektronskim uređajima. Neki od njih poseban akcenat daju obezbeđivanju idealnih uslova za rad, što podrazumeva i automatsku kontrolu osvetljenja i kvaliteta vazduha, brigu o potrošnji energije i smanjenju stresa zaposlenih.

Da li će baš sve izgledati kako je opisano i koji će koncepti i prototipi ugledati svetlo tržišta još je uvek teško prognozirati. Ono što možemo uzeti kao sigurno jeste da se razvoj računarske tehnike neće zaustaviti. Pored toga, ogroman segment savremene porodične zabave podrazumeva korišćenje elektronskih uređaja i to sve naprednijih i zahtevnijih, tako da je jasna težnja ka integraciji računara i Interneta sa audio, video i tehnologijama za igranje video igara. Iz svega navedenog se može izvući zaključak (više nego očigledan) da računari i informacione tehnologije postaju sastavni deo svakodnevnog poslovnog i privatnog života, pa je sasvim logično i da fizički prevaziđu oblik “kutije” koja statira u uglu radne sobe ili kancelarije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *