Veza stvarnog i virtuelnog

Pogledaj sve kategorije

2009 - Jul - 26

Bar kod, onaj skup linija potpisan brojevima koji možete da pronađete na deklaraciji svakog proizvoda, oduvek je predstavljao simbol masovne industrijske proizvodnje, kontrole od strane sistema i sličnih negativnih pojava. U praksi on svima koji moraju da vode evidenciju o proizvodima – od proizvođača, preko uvoznika, do magacionera i zaposlenih u maloprodaji, ali i onih koji evidentiraju inventar, bave se servisiranjem opreme i pružanjem drugih usluga – bitno olakšava i ubrzava svakodnevne aktivnosti.

Danas, međutim, ove oznake mogu značajno da pojednostave i unaprede i život kupaca, a u eri informacionih tehnologija i Interneta praktično postaju svojevrsna veza između fizičkog i virtuelnog sveta. Naime, praktično svaki mobilni telefon, uz korišćenje posebnog softvera i ugrađene foto kamere, može da posluži i kao bar kod čitač. To što će vaš telefon prepoznati značenje linija u kodu i ispisati brojčanu oznaku proizvoda može delovati impozantno prvi put kada vidite kako sistem funkcioniše, ali realno samo po sebi ne donosi posebne pogodnosti jer broj možete da pročitate i sami. Međutim, ovi softveri poseduju i mogućnost da automatski pretraže Internet i na osnovu tog broja vam ponude sve informacije o prozvodu. Samo jedan od primera kada ovo može biti posebno korisno je ako se zateknete u zemlji čiji jezik ili pismo ne poznajete, a na proizvodu ne postoji alternativni ispis na engleskom ili drugom jeziku koji razumete. Druga prednost je mogućnost poređenja cena, pronalaženje sličnih proizvoda, bolje ponude i uopšte svih informacija koje su vam potrebne, i to još dok ste u prodavnici i pre nego što proizvod kupite. Broj portala koje se bave ovom temom svakodnevno raste, a količina podataka o kodovima i proizvodima je nepojmljivo velika.

Postoji i posebna nova vrsta takozvanih 2D kodova, nazvanih još i QR (skraćenica od quick response, odnosno brzi odgovor). Oni se sastoje od kvadratnog skupa oblika i u sebi mogu da sadrže detaljnije podatke, poput web adrese proizvoda, pa je pronalaženje informacija još brže i lakše. Ova pojava nazvana je mobile tagging (eng. mobilno označavanje) i najpre je uzela maha u japanu i azijskim zemljama, ali se sve češće i ozbiljnije koristi i u Evropi, pa i kod nas. Na žalost, još uvek ne postoji standardizacija za 2D bar kodove, pa je u svetu aktuelno nekoliko inicijativa i različitih rešenja. U svakom slučaju, u godinama koje slede sve će se ozbiljnije govoriti i o sličnom fenomenu nazvanom object hyperlinking (hiperpovezivanje predmeta) koji praktično predstavlja proširenje Interneta izvan virtuelnog sveta. Predmeti i lokacije u fizičkom svetu imaće oznake (neku vrstu 2d bar koda ili RFID čipa) čijim će očitavanjem automatski biti dostupne sve informacije sa Interneta. Kada se, na primer, nađete na nekom trgu nepoznatog grada, moći ćete da očitate kod ugrađen u putokaz i da saznate celokupnu istoriju tog mesta, preuzmete listu zanimljivih lokacija i bitnih objekata u blizini, dobijete podatke o javnom prevozu i slično.

Kod nas informacije o domaćim proizvodima, gradovima i turističkim atrakcijama još uvek nisu u tom obimu i tako sistematizovano dostupne na Internetu, ali je napredak primetan. Osim toga, sve više medija koji poseduju onlajn izdanja koristi ovu tehnologiju za povezivanje svoja dva kanala komunikacije sa publikom i na taj način podstiče interakciju. Ne smemo da zaboravimo da je interaktivnost jedna od najvažnijih osobina modernog doba, i to ne samo u virtuelnom svetu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *