Rat mapama

Pogledaj sve kategorije

2012 - Sep - 30

Da se odmah razumemo – ne postoji savršen elektronski uređaj kao što ne postoji ni savršeno softversko rešenje. Osmišljavanje i proizvodnja i jednog i drugog su veoma kompleksni poduhvati koji zahtevaju mnogo znanja, iskustva i veštine, pa su greške u detaljima neminovne. Osim toga, koliko su uređaj ili program dobri odlučuju i konkretne potrebe, navike i očekivanja korisnika, što je sasvim individualna stvar. Iz te perspektive treba posmatrati i razumeti sve pohvale i pokude na bilo čiji račun, premda je veći deo publike bezrazložno nekritičan i pristrasan na jednu ili drugu stranu. Kad god čujem da je neko isključiv u tome da su najbolji i neprikosnovneni proizvodi bilo koje kompanije, odmah otpišem mišljenje te osobe kao irelevantno i neprosvećeno.

Sad kada smo to rešili, da konačno pređemo na temu naše današnje priče. Naime, ovih dana mnogo se govori o jednoj od promena u verziji 6 iOS operativnog sistema kompanije Apple – novoj aplikaciji za rad sa mapama koja je zamenila Google Maps. Tema su kvalitet mapa i pokrivenost teritorija, razlozi za odustajanje od sistema koji je obezbeđivala konkurentska firma i rat reklamama koji se trenutno vodi. Naravno, kao i uvek kada je novi proizvod u pitanju, postoje izvesni problemi na koje se korisnici žale. Zanimljivo je da Apple nije svalio krivicu na dobavljače mapa već je svu odgovorost preuzeo na sebe i obećao da će nedostatke ispraviti u najkraćem roku.

Posebno je pitanje zbog čega su raskinuli saradnju sa Googleom. Nisu daleko od pameti tvrdnje nekih da se u stvari radi o borbi za prevlast na tržištu pošto Google stoji iza konkurentske Android platforme, iako aplikacija za mape ne deluje kao važan deo sistema. Činjenice ovu tezu samo delimično potvrđuju i govore da ni jedna strana u sporu nije potpuno “čista”. Uglavnom, problem je u tome što Apple želi da program za mape na njihovim uređajima poseduje glasovnu navigaciju, nešto što na Android telefonima postoji već duže vreme i što je Google čuvao za sebe da bi obezbedio prednost svojoj platformi. Doduše, Google je bio spreman da popusti, ali pod uslovom da na iOS telefonima aplikacija bude jasno brendirana kao “Google Maps”, što opet nije odgovaralo proizvođaču sa logotipom u obliku zagrižene jabuke. Na kraju su se rastali, a Apple je morao da napravi sopstveni proizvod koji je u ranoj fazi još uvek problematičan. Google, sa druge strane, planira da uskoro iOS korisnicima ponudi alternativnu Google Maps aplikaciju sa svojim mapama i navigacijom.

Na žalost, vlasnike iPhone i iPad uređaja u Srbiji razočaraće činjenica da je naša zemlja relativno loše pokrivena novim mapama. Ucrtana su sva mesta (uključujući i ona manja) i glavni putevi, ali nema ulica, čak ni u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Zbog toga nemojte očekivati ni mogućnost navigacije koju Google, sa druge strane, podržava. Pretpostavljam da će to u nekom momentu biti ispravljeno, ali ostaje činjenica da su zbog neslaganja velikih igrača mali korisnici ostali uskraćeni, zarad čije dobrobiti je, barem zvanično, čitava priča i počela.

Zanimljivost: U ratu pretraživača vodi Google sa 65% učešća, sledi Microsoft Bing sa nešto preko 30 procenata, dok je nešto manje od 5 odsto raspodeljeno na sve ostale igrače.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *