Njihovo vreme dolazi

Pogledaj sve kategorije

2012 - Sep - 23

Ako znate da govorim o tablet uređajima, onda tvrdnja iz naslova i ne deluje kao nešto što je teško predvideti. Zavirite samo u domaće prodavnice računara, pogledajte na portalima proizvođača nove modele koji su najavljeni, osvrnite se oko sebe dok sedite u nekom od kafea i neminovno ćete se složiti sa ovom tezom. Naravno, bez obzira što su neke stvari očigledne, važno ih je potkrepiti konkretnim brojkama, predikcijama stručnjaka i analizom kretanja tržišta u narednom periodu.

Ovih dana stižu izveštaji više analitičarskih kuća o očekivanom rastu i rasporedu snaga u oblasti tablet uređaja, i listom se svi slažu da će već od poslednjeg kvartala ove godine njihova prodaja drastično porasti. Prema nekim analizama, u 2012. će prodaja ovih aparata biti veća u odnosu na prethodnu godinu za čak 65 odsto. Jedan od razloga je i rast popularnosti 7-inčnih tableta koji polako potiskuju elektronske čitače knjiga sa e-ink ekranima. Tome je doneklo doprineo Amazon.com sa svojim Kindle Fire uređajima, ali i Google samo novim Nexus 7 modelom. Prema nekim najavama, izgleda da je i Apple konačno razumeo prednosti malih tableta i da bi se u nekom momentu mogao pojaviti iPad Mini sa ekranom dijagonale 7 inča.

Drugi važan činilac optimističkih predviđanja je skora pojava tablet uređaja na novoj Microsoftovoj Windows 8 platformi, i to u dve varijante. Jedna, nazvana RT, podrazumeva pristupačnije uređaje sa hardverskom arhitekturom kao kod ostalih tableta,što znači da će biti moguće pokretanje samo takozvanih Metro aplikacija. Druga znatno jača i skuplja verzija je praktično kompletni PC računar na kome bez problema funkcionišu svi standardni softverski alati, što će ujedno označiti i početak transformacije PC računara u tablet formu. Pored Microsofta, svoje će proizvode pod Windows 8 sistemom uskoro ponuditi HP, Asus, Samsung, Acer, Lenovo, Dell i drugi, pa će biti zanimljivo gledati kako se razvija ovaj segment tržišta.

Uglavnom, IDC predviđa da bi do kraja ove godine u svetu moglo biti prodato oko 117 miliona različitih tablet uređaja, što je značajan skok u odnosu na 71 milion koliko je po konačnim rezultatima prodaje isporučeno u 2011. Za 2013. predviđaju novi skok na 166 miliona, a dugoročno, u 2015. ili 2016. godini očekuje se da će tržište porasti na preko 260 miliona uređaja. Oni predviđaju i da će nešto preko pedeset odsto udela i dalje pripadati kompaniji Apple, dok će ostatak među sobom deliti Android i Windows 8 platforme.

Naravno, pomenuta predviđanja podrazumevaju proizvođače, uređaje i operativne sisteme koji su trenutno aktuelni ili najavljeni za bližu budućnost. Ne treba isključiti opciju u kojoj bi se za godinu-dve pojavila neka nova vrsta uređaja koja bi mogla da potisne tablete u drugi plan i preuzme naklonost korisnika. Ne bi bilo prvi put da se tako nešto dešava. Uostalom, oni koji su 2006. godine pravili dugoročna predviđanja svakako nisu u obzir mogli da uzmu pojavu netbook računara, iPhone i iPad uređaja i neverovatan rast čitavih novih kategorija proizvoda u samo 5 godina. Razvoj tehnologije strahovito je ubrzan pa je sve moguće, samo gledajte.

Zanimljivost: U narednih 5 godina tržište tablet uređaja, uključujući sve postojeće platforme, moglo bi da poraste čak pet puta.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *