Jedan zapeta sedam milimetara razlike

Pogledaj sve kategorije

2012 - Sep - 16

Teško ćete ovih dana u novinama i časopisima, o internet portalima da i ne govorim, uspeti da izbegnete priču o novom iPhone 5 pametnom telefonu koji je kompanija Apple predstavila sredinom prošle nedelje. Jednostavno, informacione tehnologije i dešavanja u ovoj industriji postali su svetska senzacija broj jedan, na isti način na koji su moderni elektronski uređaji i računari svih vrsta postali sastavni i neizbežni deo naših života. Smatram da je to dobro jer su konačno rešenja koja su do pre deceniju ili dve bila rezervisana samo za profesionalce, entuzijaste i zaljubljenike, sada dostupna svima. I što je još važnije, svi žele da ih koriste. Pomenuta kompanija Apple nesumnjivo je dala značajan doprinos tom trendu, ali se neko može zapitati ima li sva ta euforija mnogo smisla.

Reklama kaže da je novi iPhone 1,7 milimetara tanji, da je 28 grama lakši, da poseduje unapređeni procesor, veći ekran, bolji dizajn, noviji softver i tako dalje. To su sve neosporne činjenice. Da li novi iPhone donosi značajno novo iskustvo za korisnike i koliko pri svakodnevnom korišćenju nove karakteristike i tehnički detalji stvarno podižu upotrebnu vrednost, već je potpuno drugo pitanje na koje ne mogu da ponudim odgovor budući da je to u velikoj meri individualna stvar. Ipak, na Mreži oko ovog pitanja traju mnoge beskonačne i neretko besmislene polemike.

Činjenica je da su najave novih modela sa logotipom u obliku zagrižene jabuke prvorazredni i željno očekivani događaji, da po pravilu prve količine uvek budu rasprodate u pretprodaji i mnogo pre nego što se uređaji pojave u prodavnicama, kao i da broj korisnika širom sveta raste iz dana u dan. I ovoga puta promocija je izgledala savršeno isplanirana i sprovedena, ali mi se čini da je nedostajala energija koju je donosio pokojni Stiv Džobs. Konkurencija ne miruje i premda je Apple najzaslužniji za popularizaciju savremenih pametnih telefona, nije i jedini koji se pita i svakako nije neprikosnoveni vladar tržišta, pa je pitanje da li će iPhone 6 biti jednako uspešan kao njegov prethodnik. Stvari, barem za sada, za ekipu iz Kalifornije izgledaju u najboljem redu, ali bih ja na njihovom mestu nastavio da radim dvostruko vrednije.

Uostalom, sve je u percepciji. Apple, kao i svi drugi vodeći proizvođači, se trudi i mnogo ulaže u usavršavanje svojih proizvoda i inovativna rešenja, što je za svaku pohvalu i poštovanje. Jednako tako umeju publici vešto da prezentuju prednosti svojih proizvoda (čak i tamo gde ih u stvari nema) i u tome im gotovo niko nije ravan. Sa druge strane, korisnici često nekritički percipiraju minorne izmene kao revolucionarna unapređenja, pa upravo u tome leži zamka. Nedavno su novinari na ulicu izneli neobeleženi stari iPhone i slučajnim ga prolaznicima – koji već koriste identičan model – predstavljali kao novi iPhone 5. Gotovo svi ispitanici, nakon što su oprobali podmetnuti “lažnjak”, tvrdili su da je novi model lakši, brži i kvalitetniji od starog koji poseduju, bez obzira što nikakve razlike u stvari nije bilo. Apple sigurno ne može kriv što je to tako.

Zanimljivost: U prvoj polovini ove godine Apple je na svetskom tržištu prodao više od 70 miliona iPhone i iPad uređaja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *