Dobri stari računar

Pogledaj sve kategorije

2012 - Sep - 09

Mnogo se u poslednjih godinu dana piše i priča o ekspanziji tržišta pametnih telefona i tablet uređaja, vrtoglavim rezultatima prodaje vodećih igrača u ovoj oblasti, njihovoj konkurentskoj borbi i sudskim procesima, najavljenim novim modelima i konceptima za budućnost. U senci tih dešavanja pomalo je nepravedno zapostavljen klasični PC kompjuter koji predstavlja jedan od najvažnijih stubova informacionih tehnologija. Premda se već godinama povlači pred novim vrstama računara, PC još nije rekao svoju poslednju reč.

IDC, jedna od vodećih firmi koje se bave istraživanjem i predviđanjima u oblasti informacionih tehnologija, telekomunikacija i korisničke elektronike, nedavno je objavio izveštaj u kome iznosi neke konkretne statistike i analize bliske budućnosti tržišta PC računara. Uglavnom, a to nije bilo teško predvideti, prodaja i dalje stagnira. Postoji, doduše, izvestan rast, ali se on kreće tek oko jednog procenta, što je daleko od zlatnih vremena. U brojkama, prema rezultatima iz dosadašnjeg perioda, to konkretno znači da bi trebalo očekivati da se do kraja ove godine u svetu proda oko 367 miliona PC računara, što ipak nije malo s obzirom da postoji i efekat zasićenja tržišta. Za nisku stopu rasta eksperti IDC-a krive opštu ekonomsku krizu, sve sporiji rast azijskog i takozvanih zrelih tržišta (USA i Zapadna Evropa), ali i odluku kupaca da novac ulože u pomenute nove vrste uređaja, pre svega telefone i tablete.

Stavovi o predviđanjima za sledeću godinu poprilično su podeljeni. Naime, sve oči su uprte u novu verziju Windows operativnog sistema i mogući rast koji bi “osmica” mogla da obezbedi. Sa druge strane, aktivni su i kritičari koji nalaze mnoštvo zamerki na najnoviji Microsoftov proizvod, ali lično mislim da se ipak radi o bojazni konkurencije i naduvavanju priče budući da Windows 8 pretenduje da se proširi i na tržište tablet uređaja. U IDC-u su mišljenja da je realni rizik u tome što će korisnicima PC računara biti potrebno izvesno vreme za prilagođavanje na novine u funkcionisanju sistema. Ja bih rekao da su slične novine uvele i mobilne platforme, pa su se korisnici brzo navikli na njih. Takođe, očekuje se da će, pored Windows 8 operativnog sistema, novi modeli ultrabook PC računara malih dimenzija, ekskluzivnog dizajna i produženog veka baterije obezbediti novu mladost za PC računare, odnosno da bi rast u 2013. godini mogao da bude značajno veći.

Izvesno je da će u ne tako dalekoj budućnosti PC računari biti transformisani u neku vrstu hibrida između telefona, tableta i klasičnog kompjutera. Uostalom, proizvođači već na tome rade i postoje komercijalno dostupni modeli. Potrebno je samo da budu rešeni neki od tehnoloških problema pa da telefon iz džepa – povezivanjem na eksterni monitor velike dijagonale i namensku tastaturu i miša – postane računar na stolu. Problemi se tiču procesorske snage takvog uređaja, veka trajanja baterije, preteranog grejanja i još nekih detalja zbog kojih je dobri stari računar i dalje nezamenjiv.

Zanimljivost: Moderni pametni telefoni su oko 100 puta snažniji od računara koji su upravljali misijom Apollo 11 pri spuštanju ljudi na Mesec 1969. godine.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *