Sa Mreže na sud

Pogledaj sve kategorije

2011 - Jul - 17

Leto je i smatram da se treba okrenuti vedrijim temama i zanimljivostima o kojima retko imam priliku da pišem u “ozbiljnim” mesecima. Ako, međutim, neke od često bizarnih vesti iz sveta Interneta i informacionih tehnologija pogledamo iz drugog ugla, zaključićemo kako se tu uvek krije i nešto značajnije i ozbiljnije što utiče na fenomene današnjice, a može da oblikuje i neke aspekte budućnosti.

Tako sam, na primer, negde čuo vest da je na Tajvanu jedan bloger završio na sudu zbog teksta koji je napisao na svom Internet dnevniku. Čovek je posetio restoran željan dobre večere, a onda je razočarano publici širom sveta preneo negativno iskustvo sa bubašvabama po podu i hranom koja je bila presoljena. Vlasnik restorana je “presavio tabak” i podneo tužbu zbog ugrožavanja biznisa. Sudija je, sa druge strane, zaključio da izjava o bubašvabama nije prekršaj jer se radi o iznošenju činjeničnog stanja, ali da je komentar o slanom jelu subjektivni osećaj koji svakako nije primeren i našem blogeru “razrezao” novčanu kaznu. Budite stoga pažljivi kada blogujete jer se radi o sve značajnijem, važnijem i validnijem izvoru informacija na koji čak i sudije gledaju sa dozom ozbiljnosti.

Koliko ljudi mogu da postanu zavisni od društvenih mreža govori primer kidnapera iz Amerike koji je 16 sati držao jednu devojku kao taoca, pregovarao sa policijom i usput slao poruke prijateljima preko Facebooka, uključujući i fotografije sebe i nesrećne devojke. Neki su ga istim putem čak obavestili da se policija sprema da upadne u prostoriju u kojoj se nalazio, ali su ga uglavnom ubeđivali da se preda i izvuče živu glavu. Policija je ipak uspela da kidnapera onesposobi a devojku spase. Posle svega, kancelarija lokalnog tužioca razmišlja da li da protiv Facebook prijatelja koji su odali aktivnosti specijalaca pokrene krivične prijave zbog ometanja pravde.

Nazad u Evropu. U Velikoj Britaniji, takođe sa epilogom koji se čeka na sudu, jedan ljubomorni muž odlučio je da se bori protiv svog rivala tako što će intimne informacije o njemu i čitavoj aferi objavljivati na Internetu. Čak je za tu namenu kreirao nekoliko web sajtova i masovno koristio društvene mreže, pre svih Twitter. Preljubnik je, posle nekog vremena, muža tužio sudu navodeći da su on i njegova porodica na taj način uznemiravani i povređeni, a iskazao je i ozbilju zabrinutost u slučaju situacije u kojoj bi njegova deca mogla da dođu do informacija i fotografija koje su na ovaj način obelodanjene. Ostaje da se vidi šta će reći sudija, odnosno da li je veće uznemiravanje i ugrožavanje porodičnih vrednosti veza sa tuđom suprugom ili javno objavljivanje informacija o tome.

Ovo su samo neki primeri, a verujem da je i čitalac naleteo na slične priče. Sve one, koliko god bile smešne, besmislene ili čak tragične, govore o tome u kojoj meri su tehnologija i Internet postali deo naše svakodnevice i na koje načine utiču na život ljudi, često mnogo dublje i sveobuhvatnije nego što mislimo.

Zanimljivost: Internet je za 5 godina dostigao brojku od 50 miliona korisnika. Za isti uspeh radiju je trebalo 38 godina, a televiziji 13.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *