Saga se nastavlja

Pogledaj sve kategorije

2008 - Apr - 13

Da li se sećate priče od pre dva meseca o pokušaju kompanije Microsoft da, za basnoslovnu sumu od preko četrdeset milijardi dolara, kupi Yahoo i tako značajno pojača svoj položaj u borbi za primat na Internetu, primat koji trenutno velikim delom pripada Googleu? Zatišje koje je nastalo Yahooovim odbijanjem i insistiranjem na boljoj ponudi prekinule su vesti o mogućim udruživanjima koje se smenjuju neverovatnom brzinom, toliko često da je već teško pratiti šta se tu stvarno dešava i ko sa kim sklapa saveze. Važan je i odgovor na pitanje šta je od svega toga realno ostvarivo, a šta služi kao dodatni argument u pregovorima.

Očigledno je potez softverskog giganta izazvao ozbiljna razmišljanja – ako ne i strahove – kod ostalih bitnih “igrača” na Internet sceni. Svima je jasno šta bi udruživanje Microsofta i Yahooa (u šali nazvano “Microhoo”) bitno poremetilo odnose na tržištu. Kompanija Bila Gejtsa je oročila svoju prvobitnu ponudu na tri nedelje kako bi ubrzala odluku neodlučnog Yahooa, a ovaj je zauzvrat, verovatno da bi sebi podigao cenu, odlučio da se na određeno vreme udruži sa Googleom tako što će probno koristiti njihov sistem za onlajn oglašavanje (novinari su ekspresno smislili naziv “Yahoogle”). Nakon toga je usledilo nekoliko neproverenih vesti. Prva je najava udruživanja Yahooa i AOL-a. AOL, u punom nazivu America Online, je najveći američki dobavljač Internet usluga sa značajnim udelom u Internet oglašavanju. Yahoo, prema nepotvrđenim navodima, za spajanje sa AOL-om može da očekuje značajne investicije od medijskog giganta Time Warnera koji je vlasnik AOL-a. Druga vest je da Microsoft pregovara sa kompanijom News Corporation oko pomoći u kupovini Yahooa i verovatnom uključivanju poznatog portala MySpace u celu kombinaciju (pogađate, radni naziv koji kruži na Mreži je “Microspace”).

Naravno, ovakve vesti i najave “iz pouzdanih izvora” često imaju samo taktičku vrednost u odmeravanju snaga i nisu realni poslovni potezi. Analitičari se slažu da bi iz svega ovoga opet Google mogao da izađe kao pobednik, pogotovo zbog toga što njima odgovara odugovlačenje procesa i barem privremeno i ograničeno partnerstvo sa Yahooom. Prošle nedelje oni su otvorili Internet prodavnicu, nazvanu Google Solution Marketplace, koja služi prodaji dodataka za njihove Google Apps onlajn aplikacije i dodatno motiviše programere širom sveta da podrže njihovu tehnologiju. Vlasnici najznačajnijeg dela akcija Yahooa sada imaju ozbiljnu temu za razmišljanje, dok ceo svet sa nestrpljenjem očekuje dalji razvoj događaja.

Dinamika svih ovih događaja i neverovatni obrti o kojima čitamo iz dana u dan verovatno bi podsećali na sapunske opere da se ne radi o neverovatnim novčanim iznosima, potencijalnim potresima globalnog tržišta i promenama koje će gotovo sigurno uticati na budućnost Interneta, informacionih tehnologija, ali i mnogih drugih oblasti svakodnevnog života, pre svega medija i telekomunikacija. Ostaje dakle da vidimo kako će trenutna saga da se završi i da eventualno izaberemo strane… i možda polako sakupljamo opklade.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *