Zelena tehnologija

Pogledaj sve kategorije

2008 - Apr - 20

U utorak, 22. aprila, biće obeležen međunarodni dan planete Zemlje, jedan od najmasovnijih praznika sa hiljadama akcija i manifestacija koje će biti održane toga dana i u koje će biti uključeni milioni ljudi širom sveta. Pretpostavljam da će o štednji energije, smanjenju zagađenja, štetnom uticaju globalnog zagrevanja, reciklaži, klimatskim promenama i drugim sličnim temama ovim povodom biti dosta reči u svim medijima, kao i da će domaće institucije i organizacije pripremiti prigodne aktivnosti. Ja bih voleo da se osvrnem na primenu takozvanih “zelenih” tehnologija u informatici i telekomunikacijama.

Zelene ili čiste tehnologije za cilj imaju očuvanje životne sredine (izraz “čovekova okolina” zvuči pomalo sebično) kroz održivi razvoj i primenu rešenja za reciklažu, pročišćavanje vode, obnovljive izvore energije itd. U slučaju IT industrije, recikliranje opreme je posebno značajno jer su zastareli elektronski uređaji (takozvani kompjuterski otpad) izuzetno opasni po okolinu i istovremeno komplikovani za obradu pošto zahtevaju rastavljanje na osnovne komponente. Srećom, mnogo toga može biti ponovo upotrebljeno i reciklirano, a ono što nedostaje u našoj zemlji jesu bolja zakonska regulativa, sistematske aktivnosti na ovom polju i svakako mnogo više edukacije. O ovoj temi već sam, pre skoro godinu dana, pisao na ovim stranicama. Tada sam takođe istakao da uvoz polovne računarske opreme iz inostranstva, svojevremeno izuzetno popularan, dugoročno može od naše zemlje da napravi tehnološko smetlište Evrope, sa svim posledicama koje taj status sa sobom nosi.

Važni činioci u IT industriji takođe su ušteda energije i alternativni izvor napajanja, pogotovo ako znamo da su standardne baterije veliki zagađivači teški za recikliranje. S tim u vezi proizvođači hardvera uveliko pokušavaju da naprave komponente (pogotovo procesore) kojima će postići minimalnu potrošnju energije bez gubitaka u performansama. Zanimljivo je da stručnjaci kompanije Gartner, koja se bavi analizama i trendovima u IT-u, predviđaju da će se do kraja 2009. godine u svetu barem jedan bitan kriterijum za odluku o kupovini tehnoloških uređaja odnositi na očuvanje životne sredine. Takođe, već više od godinu dana postoje prototipi metanolskih gorivih ćelija koje treba da zamene litijum-jonske baterije za mobilne telefone. Pored toga što traju duplo duže od uobičajenih baterija, ove ćelije ne zahtevaju dopunu i na taj način značajno štede električnu energiju. Sa oko 3 milijarde mobilnih telefona na planeti, jasno je o kolikim uštedama govorimo.

Ne treba da zaboravimo da, i pored svih napora koje pojedinci i organizacije ulažu u očuvanju životne sredine i smanjenju štetnih efekata uticaja čoveka na okolinu, planeta postaje svakim danom sve zagađenija. Takođe je sigurno da se po tome i ovogodišnji dan planete neće bitno razlikovati od ostalih dana u godini. Zbog toga je neophodno da podignemo svest svakog pojedinca o značaju koji može da ima malo njegove pažnje i truda. Svi koji učestvuju u razvoju informacionih tehnologija i Interneta kao zaista globalnih i uticajnih fenomena, treba da pokažu primer odgovornog ponašanja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *