Samo moja zabava

Pogledaj sve kategorije

2019 - Jul - 09

Ovih dana proslavili smo jubilej koji je mnogima promakao, a koji obeležava događaj mnogo značajniji nego što to prvi pogled izgleda. Naime, navršilo se tačno četrdeset godina otkako se na tržištu pojavio prvi Vokmen, prenosni audio uređaj koji je koristio audio kasete. Period od te 1979. godine do danas obeležio je dramatičan i veoma brz razvoj tehnologije, pa verujem da su čak i stariji čitaoci zaboravili kako je to izgledalo kada smo morali da čekamo da se kaseta premota na početak, kada su slušalice bile poprilično nezgrapne i kada smo neprekidno morali da menjamo baterije u uređaju.

Ipak, i pored svih problema koje sam pomenuo, Vokmen je doneo značajnu novinu u živote ljudi. Po prvi put otkako je 90 godina ranije konstruisan gramofon, dobili smo audio uređaj koji smo mogli da nosimo svuda sa sobom i da slušamo muziku sami za sebe. Zabava je postala lična i iz korena je promenjen pogled na elektronske uređaje. U međuvremenu smo dobili CD diskove – premda Diskmen, naslednik Vokmena, nije doživeo ni približnu popularnost svog prethodnika – a ubrzo zatim i mp3 plejere. Oni su omogućili da neverovatna količina muzike stane u minijaturni uređaj desetak puta manji od originalnog Vokmena. Malo je poznato da kompanija Epl, koja je u jednom momentu bila na rubu propasti, svoj povratak na tržište dobrim delom duguje iPod audio uređaju velikog kapaciteta. Potom su uređaji za različite namene potpuno integrisani u pametni telefon koji danas služi za komunikaciju, čuvanje podataka, korišćenje internet servisa, gledanje video sadržaja i slušanje muzike. Napredovale su i slušalice koje su postale manje i kvalitetnije, a u poslednje vreme i bežične, podižući na taj način mobilnost na još viši nivo.

Premda je Vokmen najviše uticao na način na koji ljudi uživaju u muzici, ideja zabave koja nije obavezno kolektivna i uređaja koje možemo da nosimo svuda sa sobom proširila se tokom godina i na mnoge druge oblasti. Mogli bismo slobodno da kažemo da današnji pametni telefoni, tableti, džepne konzole za video igrice i drugi mobilni elektronski aparati za svoje postojanje u velikoj meri mogu da zahvale baš Vokmenu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *