Sinhronizujte se

Pogledaj sve kategorije

2008 - Jun - 22

Ako pažljivo pratite trendove ili ste redovni čitalac ovih članaka, mogli ste da primetite kako se fokus u IT industriji već duže vreme pomera od PC računara kao ključnog nosioca informacija, prema Webu, odnosno Internetu. Konačni cilj je da svi vaši lični ili podaci vaše kompanije, budu smešteni negde na Internetu (na javno dostupnom servisu ili korporativnim serverima), a da im onda slobodno pristupate pomoću bilo kog aparata koji poseduje mogućnost povezivanja na “mrežu svih mreža”. Uz sve masovniju upotrebu i nove vrste mobilnih uređaja čije funkcionalnosti prevazilaze maštu futurista (pametni telefoni, ultramobilni PC računari, mobilne igračke konzole, multimedijalni plejeri, tableti za pristup Internetu, čitači elektronskih knjiga), potpuno je jasno zbog čega je ovakav model sasvim prirodan. Ono što postaje problem je kako usaglasiti podatke između nekoliko različitih uređaja – uključujući i PC – odnosno kako da budete sigurni da uvek posedujete najsvežije informacije.

Tu na scenu stupa proces sinhronizacije, razmene najsvežijih podataka između uređaja ili servisa. Svi koji poseduju PDA računar ili napredniji mobilni telefon već su imali priliku da probaju kako to izgleda. Naravno, u tim slučajevima se radi o sinhronizaciji između računara i jednog uređaja. U priči o potpunom prelasku na pohranjivanje podataka na Internetu imamo više različitih uređaja – recimo dva personalna računara (jedan na poslu jedan kod kuće), mobilni telefon i PDA aparat. Zbog toga je i proces sinhronizacije komplikovaniji, a sistem koji to treba da podrži ozbiljniji. Veliki igrači uključili su se u ovaj proces i vredno rade na izgradnji idealne platforme. Na primer, Microsoft je nedavno predstavio deo njihove Live platforme (većina vas verovatno koristi Live Messenger, jedan deo ovog sistema) koji je nazvan Mesh i koji treba da posluži kao kompleksna aplikacija za sinhronizaciju. Naravno, deo Live Mesh sistema je i servis za čuvanje podataka na Webu koji bi potpuno besplatno trebalo da ponudi 5 gigabajta prostora svim korisnicima. Za sada, pored 400 programera koji razvijaju Live platformu, priliku da proba “delić budućnosti” ima i 10 000 odabranih testera širom sveta.

Naredni korak u ovom procesu je deljenje samih aplikacija između različitih uređaja. Ako znamo da su web aplikacije sve popularnije, sve kompletnije i sve moćnije, jasno je da ćemo u budućnosti i sve programe pokretati sa Interneta, opet nezavisno od aparata koji koristimo i to tako da su nam uvek dostupne. Naravno, potrebno je da ti programi budu prilagođeni za različite veličine ekrana, sisteme za unos teksta koji nisu uvek u obliku standardne tastature i mnoge druge specifičnosti mobilnih uređaja. Međutim, prilika da budete potpuno operativni u bilo kojoj situaciji i na bilo kom mestu opravdava sve napore. Još kada personalni računari značajnije promene oblik – a već postoje ozbiljne studije i prototipi – svet personalnih informacionih tehnologija izgledaće potpuno drugačije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *