Svemirski pikado

Pogledaj sve kategorije

2022 - Oct - 04

Krajem septembra smo imali priliku da vidimo kako u praksi izgleda širenje neproverenih vesti na društvenim mrežama. Naime, nakon uspešno izvedenog eksperimenta pod nazivom „misija DART“, neko je objavio kako je NASA upravo spasla planetu od asteroida koji je pretio da je uništi. Za manje od 24 sata, na hiljade korisnika širom sveta je prenelo dalje ovu vest, stvarajući zabunu, a možda i paniku među ljudima. To, međutim, nije tema ovog teksta.

 

DART je skraćenica od „test redirekcije duplog asterioda“ (eng. double asteriod redirection test). „Dart“ na engleskom znači pikado, što je zanimljiva igra reči jer se upravo i radi o nekoj vrsti svemirskog pikada, u vidu veštačkog satelita, kojim smo uspeli da pogodimo udaljeni asteroid i da promenimo njegovu orbitu. Čitav projekat je test pošto ovaj mali asteroid, kao ni njegov veći parnjak, nisu pretili da uđu u Zemljinu orbitu, niti su je na bilo koji način ugrožavali. Značajno je to što smo prvi put izveli ovakav podvig i pokazali da možemo da zaštitimo rodnu planetu od ove vrste opasnosti. Koliko je znanja i tehnologije bilo potrebno za uspešno izvođenje misije, govori podatak da se asteroidi nalaze na 11 miliona kilometara od zemlje, a da je na toj udaljenosti precizno pogođen manji, prečnika svega 160 metara. DART satelitu je trebalo deset meseci da stigne do mete, a misija je planirana 7 godina. Poslednjih devedeset hiljada kilometara, letelica je navođena posebnim senzorima, kamerama i softverskim algoritmima sposobnim da prepoznaju manji asteroid i pogode ga sa velikom preciznošću.

 

Svi smo gledali filmove koji se bave temom nebeskih tela koja prete da unište Zemlju i idejama umetnika o tome kako bismo mogli da se odbranimo. Konačno smo dobili potvrdu da smo i u stvarnosti sposobni da odgovorimo na slične izazove, dobrim delom zahvaljujući modernim informacionim i telekomunikacionim tehnologijama. Za kraj, prilika da se malo zabavite. Ukucajte u Gugl pretraživaču (www.google.com) pojam za pretragu „DART mission“, sačekajte nekoliko sekundi i pratite šta će se desiti. Neko od Guglovih softverskih inženjera je očigledno razumeo značaj ovog eksperimenta i odlučio da ga i na ovaj način obeleži.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *