Lasersko oko

Pogledaj sve kategorije

2022 - Sep - 27

Svaka naredna generacija pametnih mobilnih telefona dobija nove hardverske komponente i potencijal za funkcionalnosti kojih korisnici u početku najčešće nisu svesni. Vremenom, nakon što dovitljivi proizvođači softvera razviju aplikacije sposobne da iskoriste prednosti tih komponenti, one postaju nezamenjiv deo svakodnevice publike. Od nedavno u naprednim modelima kompanije Epl (ajfon i ajped) imamo ugrađen LiDAR.

 

LiDAR (eng. „Light detection and raging“) je uređaj sposoban da meri udaljenosti i mapira prostor kreirajući trodimenzionalnu sliku okoline. Slično radaru, LiDAR emituje laserske zrake, detektuje odbijanje o predmete i meri vreme potrebno da se signal vrati na senzor. Ovakvi uređaji u komercijalnoj upotrebi postoje već nekoliko decenija, ali su sada značajno manjih dimenzija i moguće ih je smestiti u telo mobilnih aparata. Trenutno je na telefonima njegova glavna primena određivanje prostorne dubine pri automatskoj obradi fotografija, ali su mogućnosti mnogo veće. Druga namena je prepoznavanje lika, što pomaže kod automatske prijave korisnika i bezbednosti uređaja. Dalje, kod proširene realnosti (eng. „augmented reality“, AR) – za ugrađivanje podataka sa interneta u prostor ispred korisnika kroz oko kamere i ekran telefona – može da se koristi LiDAR kako bi pomenute informacije mogle da budu preciznije pozicionirane. Još je zanimljivija potencijalna mogućnost automatskog kreiranja trodimenzionalne slike predmeta. U kombinaciji sa sve popularnijim 3D štampačima, svako od nas bi mogao da po potrebi proizvede jednostavnije rezervne delove za različite aparate, ili se okuša kao izumitelj i inovator. Odgovarajuće aplikacije bi mogle da skeniranjem prostorija naprave model stana, a za potrebe renoviranja ili testiranja novog rasporeda nameštaja. Na kraju, popularizacija digitalnog života kroz fenomen metaversa i virtuelne realnosti, neminovno će dovesti do toga da se LiDAR koristi za modelovanje virtuelnih svetova kombinovanjem skeniranih fizičkih prostora i mašte kreatora.

 

Verujem da će u skoroj budućnosti većina telefona posedovati LiDAR i slične senzore. Interesantno je da su neke ranije verzije Android telefona koristile LiDAR kao pomoć za brže i preciznije fokusiranje snimaka kamerom, ali su proizvođači odustali od ove tehnologije jer nije bilo drugih primena niti aplikacija da ih podrže. To je još jedan dokaz koliko je bitno odabrati pravi trenutak za predstavljanje novih rešenja, ali i pokazatelj značaja softvera u modernim informacionim tehnologijama.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *