Trgovina uživo

Pogledaj sve kategorije

2021 - May - 04

Televizijski kanali čiji se kompletan program sastoji od promocije i prodaje najrazličitijih proizvoda postoje decenijama unazad. Uvežbani voditelji opisuju proizvede i izvode praktičnu demonstraciju njihovih prednosti, uz obaveznu rečenicu „ako naručite u narednih pola sata, na poklon dobijate i…“. Verna publika, a mnogo je onih koji prate ovakve programe, telefonom naručuje robu za koju je zainteresovana.

 

U vremenu interneta, mobilnih aplikacija, društvenih mreža i onlajn naručivanja, sličan koncept seli se sa elektronskih na digitalne medije. Naime, u svetu je sve popularnija internet trgovina uživo (eng. „livestreaming e-commerce“). Usled nedostatka adekvatnog prevoda, moraću da pojasnim čitav proces. Najpopularnije društvene mreže već neko vreme nude opciju emitovanja video sadržaja uživo. Svako ko poseduje pametni telefon može sa pratiocima i prijateljima da podeli sliku sa svoje kamere. Bilo da se radi o spontanom prenosu nečega što je u tom momentu zanimljivo ili pažljivo osmišljenoj i režiranoj emisiji, praktično imamo internet televiziju uživo. Popularne ličnosti u internet prostoru, takozvani „influenseri“, neretko imaju veću gledanost od emisija velikih TV kuća. Onlajn prodavnice su iskoristile tajfenomen i angažovale ih da uživo promovišu proizvode i nude ih publici. Pri tome su, za razliku od televizijskih programa koje sam pomenuo u uvodu, obezbeđena daleko veća interaktivnost, direktna komunikacija sa promoterom i naručivanje bez potrebe za napuštanjem omiljene aplikacije. U Kini je lajv striming trgovina najduže prisutna, a za ovu godinu je predviđen značajan rast u odnosu na 2020. Pomama se polako preliva i na ostatak sveta. Društvene mreže se sve češće udružuju sa prodajnim lancima i popularnim ličnostima, a kupci za sada pozitivno reaguju na ovakav sistem kupovine.

 

U vremenu pandemije ljudi se trude da sačuvaju sebe i druge tako što će ostati kod kuće kada god je to moguće. Već sam pisao da mogućnost onlajn naručivanja u tome značajno pomaže i da je u prethodnih godinu dana u svetu i kod nas ova vrsta trgovine doživela značajan rast. Korišćenje društvenih mreža i aplikacija dodatno pojednostavljuje proces, a posebno je zanimljiv mlađoj publici naviknutoj da značajan deo slobodnog vremena provodi u sajber prostoru. Da li ovaj oblik kupovine može u potpunosti da zameni klasičan „šoping“, ostaje da vidimo.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *