Vruće-hladno

Pogledaj sve kategorije

2021 - Apr - 28

Verujem da se sećate dečije igre „vruće-hladno“. U njoj igrači sakriju neki predmet od jednoga od njih, a zatim ga navode tako što govore „vruće“ kada se približi i „hladno“ kada se udalji od mesta gde je predmet skriven. Svaki put kada zagubim ključeve poželim da ima neko ko bi mi na sličan način pomogao da ih pronađem. Danas je to, zahvaljujući informacionim tehnologijama, moguće.

 

Radi se o takozvanim „pametnim tagovima“, minijaturnim uređajima koji koriste prednosti bežičnog povezivanja uz minimalnu potrošnju električne energije. Jednostavno povežite tag sa pametnim telefonom, okačite ga na svežanj ključeva i uvek ćete znati tačno gde se nalaze. Na ovaj način možete da obeležite bilo koji predmet – od novčanika i torbe, preko automobila ili bicikla, pa sve do kućnih ljubimaca. Pametni tagovi najčešće dolaze u obliku jednostavnog priveska, ali postoje i u formi kartice, žetona ili nalepnice. Ozbiljnu upotrebnu vrednost omogućuje takozvana UWB tehnologija (eng, ultra wideband), čijom primenom se predmet koji pratimo može locirati sa preciznošću od jednog centimetra. Uostalom, šta bi nam značilo da saznamo da su ključevi negde u kući, to smo mogli da pretpostavimo i sami. Potrebno je da otkrijemo tačnu poziciju. U tome pomaže i proširena realnost (AR) tako što kroz oko kamere, a na ekranu telefona, vidimo u kom pravcu treba da se krećemo kako bismo došli do predmeta koji tražimo. Sistem funkcioniše u oba pravca, pa možemo pomoću taga da pronađemo telefon. Praćenje nije ograničeno samo na zatvoreni prostor kuće. Pomoću interneta možemo na mapi da vidimo i predmete koji su daleko od nas. Osim pronalaženja, tagovi se koriste i za automatsko aktiviranje senzora i sistema u pametnom domu kada im se približite.

 

Opisana tehnologija nije nova – naprotiv. Godinama unazad različite vrste bežičnih tagova koriste se za identifikaciju kupaca, navigaciju u unutrašnjosti velikih objekata, kontrolu robe u skladištima i slično. Ono što je sada novo su unapređenja u smislu preciznosti određivanja lokacije, dometa i pratećih aplikacija. Bitan detalj je da su se u trku uključili veliki IT igrači poput Epla, Samsunga i drugih. To znači da je tržište za ovakva rešenja zrelo i da uskoro više nećemo gubiti ključeve.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *