Uređaj kao svedok

Pogledaj sve kategorije

2017 - Feb - 28

Ne znam da li se sećate događaja od pre nekoliko meseci kada su u sukob ušli američka savezna policija FBI i kompanija Epl. Policija je tom prilikom zahtevala od proizvođača uređaja da „otključa“ zaštitu telefona koji je koristio osumnjičeni za teroristički napad i tako otkrije lične podatke koji bi mogli pomoći u rasvetljavanju zločina. Epl se protivio ovakvom zahtevu argumentom da bi razvojem aplikacije za skidanje zaštite telefona bila ozbiljno ugrožena privatnost svih ostalih korisnika njihovih uređaja. Na kraju je FBI pronašao drugi način da otkrije podatke sa telefona, ali je ceo slučaj otvorio važnu temu koja postaje sve značajnija u digitalnom dobu.

Nedavno su istražni organi tražili od kompanije Amazon da omogući pristup snimcima sa jednog njihovog pametnog zvučnika – digitalnog asistenta nazvanog Aleksa – sposobnog da razume glasovne komande i daje odgovore prirodnim glasom. Aleksa može da pusti pesmu po želji, ali i da vam odgovori na pitanje o vremenskoj prognozi ili bilo kom drugom podatku sa interneta. U konkretnom slučaju policiji je bilo zanimljivo da otkrije o čemu je osumnjičeni za ubistvo „razgovarao“ sa svojim uređajem i tako eventualno dobije ključne dokaze koji bi potvrdili ili opovrgli optužnicu. Amazon je, kao i Epl, odbio da asistira u istrazi, tvrdeći da je pravo privatnosti građana garantovano ustavom.

Ako već sada – dok su pametni uređaji koje koristimo još uvek relativno jednostavni – dolazimo u situaciju da oni mogu predstavljati svojevrsne „svedoke“ na sudu, šta će se desiti kada budemo imali pravu veštačku inteligenciju u svakodnevnoj masovnoj upotrebi? Da li će u nekom momentu robot moći da dobije status zaštićenog svedoka? Šta ako zlonamerni hakeri pokušaju da iskoriste vaše uređaje da bi vas lažno optužili za zločine koje niste počinili? Ovo su samo neke od dilema koje se mogu javiti, a za koje još uvek nemamo jasne odgovore iz pravne i moralne perspektive. Ne verujem da će potencijalni rizik uticati na to da ljudi manje koriste tehnološka dostignuća, ali je sigurno da će čovečanstvo morati da pronađe univerzalne norme za mnoga pitanja koja se tiču pametnih uređaja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *