Život na Mreži

Pogledaj sve kategorije

2017 - Mar - 07

Poznajem mnoge koje tehnologija i računari donedavno uopšte nisu interesovali – naprotiv, iskazivali su otvorenu odbojnost prema svemu digitalnom – a koji danas značajan deo svog vremena provode na društvenim mrežama, pre svega Fejsbuku. Kako i kada se desila promena, još uvek pokušavam da otkrijem. Da li su za nagli porast interesovanja za virtuelni svet zaslužni pametni telefoni, obilje informacije koje pruža internet ili kombinacija ta dva faktora, teško je reći. Moguće i da je posredi ljudska priroda i potreba da se „zaviri“ u tude živote, a svoj prikaže drugima u najboljem svetlu. Ostaviću sociolozima i drugim stručnjacima da se time bave na naučnoj osnovi.

Meni je ovde zanimljivije da vidim na koji način virtuelni život postoji i opstaje uporedo sa stvarnim, odnosno na koji način su društvene mreže postale paralelna realnost. Primetio sam, na primer, da mnogi Fejsbuk poistovećuju sa internetom i da njihovo korišćenje računara počinje i završava se pristupom ovoj društvenoj mreži. Od toga da sve svoje fotografije i video snimke čuvaju i dele putem Fejsbuka, preko komunikacije sa prijateljima i upoznavanja novih ljudi, pa sve do čitanja vesti i igranja video igrica. Interesuje me, takode, na koji način ce se društvene mreže transformisati u budućnosti i da li ce doći do integracije mnogih servisa u jedan jedinstveni koji ce onda i zaista postati mesto na kome se sve dešava na internetu.

U Fejsbuku uveliko rade na tome da iskoriste trenutnu popularnost njihove mreže i da uvedu mnogo novih usluga koje bi trebalo da zadrže korisnike i privuku nove. Uostalom, zbog toga su svojevremeno i predstavili aplikacije i igrice kao način da nezavisni proizvodaci ponude mnoge korisne funkcionalnosti, stranice za firme koje sve više zamenjuju regularne poslovne portale, prodaju ulaznica za dogadaje, pa čak i opciju za kupovinu i prodaju razlicite robe. Biće toga još u budućnosti, siguran sam, iz prostog razloga što su bezmalo dve milijarde korisnika Fejsbuka ogroman potencijal. Opasnost po njihove planove su eventualno zasićenje ljudi postojecim sadržajima i revolucionarne transformacije koje se naslućuju, a koje bi digitalni svet mogle iz korena da promene.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *