Vavilonska kula

Pogledaj sve kategorije

2022 - Apr - 26

Starozavetno predanje o Kuli Vavilonskoj kaže da je ujedinjeno čovečanstvo odlučilo da preduzme poduhvat gradnje kule koja bi dosegla do nebesa. Da bi ih u tome sprečio, bog je ljudima – umesto jednog – dao desetine različitih jezika i razdelio ih na narode rasute po celom svetu. I zaista, nerazumevanje među ljudima (doduše ne samo zbog različitog govora) jedan je od najčešćih uzroka većine sukoba i problema sa kojima se suočavamo. Zbog toga milioni širom sveta maštaju o tome da mogu da govore i razumeju bilo koji jezik, a znanje stranih jezika s pravom se smatra velikim bogatstvom.

 

Od praistorijskih vremena do danas, ljudska inventivnost i želja za dostizanjem naizgled nemogućeg ne jenjava. Razvoj nauke i tehnologije omogućio je proizvodnju različitih pomagala za prevođenje, o čemu sam pisao na ovim stranicama pre nekoliko godina. U međuvremenu su rešenja značajno napredovala, pa se već sada nazire realna mogućnost proizvodnje univerzalnog prevodioca. Naime, jedan od problema svih dosadašnjih alata je ograničenost na najzastupljenije svetske jezike i potreba za dodatnim korakom u komunikaciji, bilo da se radi o unosu teksta u uređaji ili izgovaranju rečenica na jeziku jednog od sagovornika. Idealno bi bilo da prevođenje teče simultano, uz što manje prepreka koje bi interakciju činile nezgrapnom i neprijatnom. Veštačka inteligencija, odnosno napredni softverski sistemi za mašinsko učenje, prepoznavanje govora i obraćanje prirodnim jezikom mogli bi da reše ovaj problem. Krajnji cilj je uređaj koji bi bio „čitao“ moždane talase i direktno izgovarao misli na željenom jeziku, idealno baš glasom govornika. Ogromna baza znanja i informacija kojima internet raspolaže omogućila bi prevođenje čak i veoma retkih jezika. Usavršeno rešenje bi onda moglo da se nosi kao deo interneta stvari, u vidu odevnog predmeta, nakita ili implanta.

 

U duhovitoj naučno-fantastičnoj knjizi „Autostoperski vodič kroz galaksiju“, autor Daglas Adams opisuje takozvanu „vavilonsku ribicu“, posebnu vrstu životinje koja je, kada se ubaci u uho korisnika, sposobna da simultano prevodi sve postojeće jezike u svemiru, poznate i nepoznate. Vizija pisca mogla bi da se obistini u ne tako dalekoj budućnosti. U kojoj formi će jedan takav univerzalni prevodilac biti dostupan još uvek je teško pretpostaviti, ali sam siguran da će neki dovitljivi inovator predložiti oblik male žute ribe.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *