Vavilonu uprkos

Pogledaj sve kategorije

2014 - Jun - 26

Ima, evo, već mesec dana od objavljivanja vesti da bi Skajp, jedan od najpopularnijih sistema za komunikaciju putem interneta, do kraja godine mogao da dobije veoma zanimljivu i neverovatnu funkcionalnost. Ako ste pratili vesti, onda znate da se radi o Skajp Translatoru, sistemu koji je sposoban da simultano prevodi vaše razgovore sa osobama širom sveta i tako sruši jezičke barijere koje postoje među ljudima od kako je istorije.

U kompaniji Majkrosoft, koja je vlasnik Skajpa, najavljuju da bi za početak trebalo da bude podržano četrdesetak jezika i da će biti dostupan na svim uređajima – od računara, preko tableta, do mobilnih telefona. Takođe ističu da je ovaj softver rezultat dugogodišnjeg rada na usavršavanju prepoznavanja glasa, automatskog prevođenja i razvoja kompjutera sposobnih da uče. Videli smo da su prepoznavanje glasovnih komandi i sintetički izgovor oblasti na kojima u poslednjih nekoliko godina grozničavo rade vodeći proizvođači mobilnih platformi, sve sa ciljem da od pametnih telefona naprave aktivnog pomoćnika sposobnog za primanje instrukcija i davanje odgovora na najprirodniji način. Posle miša i ekrana osetljivog na dodir, glas je logičan nastavak usavršavanja interakcije između ljudi i računara. Simultano prevođenje je samo logična posledica tih napora.

Ukoliko se ispostavi da je najavljeni sistem upotrebljiv u praksi, to će značiti da nastupa jedno novo doba u kome će globalna komunikacija dodatno procvetati. Za očekivati je da će i glavni konkurenti ponuditi svoje koncepte, što uvek garantuje još bolja i sofisticiranija rešenja. Možda ćemo, brže nego što se nadamo, dobiti i univerzalnog prevodioca, elektronsku napravu laku za nošenje i jednostavnu za korišćenje, sposobnu da nas „nauči“ bilo koji jezik na planeti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *