Virtuelni svet u našim očima

Pogledaj sve kategorije

2020 - Oct - 20

Nisam siguran da li smo svesni u kojoj meri čovek današnjice zavisi od različitih vrsta ekrana. Bilo da gledamo u TV aparat, monitor računara ili pametni telefon, značajan deo dana provodimo posmatrajući virtuelni svet kroz neku vrstu „prozora“. Pri tome udobnost i ukupni doživljaj korišćenja digitalnog uređaja značajno zavise od veličine ekrana. Bez obzira na pojavu savitljivih panela, ukupne dimenzije i oblik aparata koje koristimo i dalje definiše dijagonala displeja. Možda dolazi vreme kada će to da se promeni.

U filmovima naučne fantastike često smo viđali tehnologije u kojima je slika koju proizvodi računar projektovana u prostor ispred korisnika. Ostvarenje te ideje ometaju brojne prepreke, pa su inovatori pribegli jednostavnijem rešenju u obliku posebnih pametnih naočara. U kombinaciji sa proširenom realnošću, otvaraju se veoma zanimljiva polja primene. Na žalost, naočare se nisu pokazale kao praktično rešenje za većinu korisnika, premda je njihova upotreba za specijalizovane namene u industriji, zdravstvu i obrazovanju više nego prihvatljiva. Kao bolju opciju, naučnici predlažu pametna kontaktna sočiva. Početkom godine napravljen je značajan korak napred u pravcu usavršavanja ove tehnologije. Konkretna sočiva poseduju više mikro displeja koji mogu da projektuju sliku u vidno polje osobe koja ih nosi. Količina informacija i rezolucija su i dalje ograničeni, ali to je u početku bio slučaj i sa klasičnim ekranima. Pored toga, ovo rešenje poseduje modul za komunikaciju sa nosivim uređajem-računarom povezanim na internet, senzore pokreta očiju i sistem za prepoznavanje slike. Svrha potonjeg je da „razume“ aktivnost koju korisnik obavlja i na osnovu toga smanji mogućnost ometanja pažnje i izazivanja opasnosti.

Spoj stvarnog i virtuelnog sveta svakako je budućnost razvoja tehnologije. Ideja koja postoji decenijama unazad je da računari u različitim oblicima postanu sveprisutni, kao i da ljudi prestanu da obraćaju direktnu pažnju na njih. Slika na kojoj čovek sedi za tastaturom i gleda u ekran kompjutera postaće prošlost jer to, uostalom, i nije prirodna aktivnost ljudi. Cilj je nam informacione tehnologije pomognu u obavljanju zadataka i interakcijom sa svetom oko nas. Pametna kontaktna sočiva, ukoliko zažive u praksi i masovnoj primeni, samo su jedan od koraka u tom pravcu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *