Više od kartografije

Pogledaj sve kategorije

2020 - Oct - 27

Ponekad se pitam kako smo mogli da živimo bez modernih aplikacija za prikaz mapa i GPS sistema za navigaciju. Tačno je da u prošlosti nije bilo tako mnogo puteva, da su gradovi bili znatno manji, a da saobraćaj nije donosio toliku glavobolju. Sa druge strane, udobnost koju nudi mogućnost da vas aplikacija u automobilu ili na telefonu navodi čitavom trasom puta, od vrata do vrata, predstavlja pobedu tehnološkog napretka.

Ono o čemu ovde želim da govorim je dalji razvoj u ovoj oblasti. Naime, već godinama unazad sistemi navigacije i interaktivnih mapa pružaju brojne dodatne informacije. Najpre smo mali podatke o benzinskim stanicama,parkiralištima i drugim važnim objektima koji mogu da zatrebaju putnicima. Potom je broj takozvanih „tačaka interesovanja“ uključio i javni prevoz, ugostiteljske objekte,prodavnice i kulturne ustanove, a na kraju i sve druge organizacije i preduzeća. Neke od mapa nude mogućnost „zavirivanja“ u unutrašnjost zgrada i navigaciju kroz spratove tržnih centara i sličnih objekata. Sve ovo začinjeno je ocenama i preporukama korisnika, čime su sistemi za navigaciju postali neka vrsta društvene mreže. Informacije o stanju u saobraćaju, zastojima, gužvama i alternativinim putanjama takođe se sakupljaju kao kombinacija podataka koje dostavljaju sami korisnici, zvanične institucije i infrastruktura koju poseduju proizvođači mapa. Nije teško zamisliti uštedu u vremenu ako pre nego što negde krenete konsultujete mape i utvrdite da je na auto-putu zastoj koji će vam oduzeti dodatnih dvadeset minuta. Poslednji dodatak na sve pomenute podatke je mogućnost provere gužvi u objektima i čekanja u redovima za ulazak u neki prostor. U vremenu pandemije korona virusa ovo postaje posebno značajna informacija, jer se time izbegava mogućnost nepotrebnog okupljanja više ljudi nego što je preporučeno i smanjuje opasnost od zaraze. Gugl je nedavno na sve to dodao i podatke o broju zaraženih po državama i pokrajinama.

Očekujem da će u dogledno vreme zaživeti ideja pametnih gradova. To znači da ćemo imati kompletnu infrastrukturu – od saobraćaja, do podrške turizmu – koja će biti povezana na internet i opremljena pametnim računarskim komponentama. Kada ova ideja zaživi, sistem navigacije i pružanja dodatnih informacija o prostoru i vremenu takođe će doživeti drastičnepromene. O tome ću pisati nekom drugom prilikom.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *