Voleo bih da vidim Srbiju na kineskom putu

Pogledaj sve kategorije

2009 - Sep - 13

Kinezi znaju da će 2018. godine poslati čoveka na Mesec, više ne kopiraju tehnologiju zapada već zapad kopira njihovu

Panorama „letnjeg Davosa”


Sinoć je grad Daljen priredio svečanu večeru na Trgu Xinghai za učesnike Svetskog ekonomskog foruma. Trg Xinghai je otprilike veličine platoa ispred naše zgrade Federacije. Uz bogat umetnički program Narodnog orkestra Republike Kine gosti su mogli da probaju jela nacionalne kuhinje iz svih kineskih provincija.

Zgrada Svetskog ekspo centra, u kojoj se održava forum, nalazi se pored Trga Xinghai. Prostire se na 200.000 kvadratnih metara i ima tri visoka sprata. Na drugom spratu nalaze se četiri sale velike kao kongresna dvorana „Sava centra”, a u jednoj od njih forum je svečano otvorio kineski premijer. Na trećem spratu u sredini je kafeterija, mesto sastajanja učesnika foruma. Pored se nalaze tri staklena televizijska studija za direktne prenose. Po obodu kafeterije nalaze se manje sale u kojima se održavaju zatvorene sesije.

Kad putujete u Kinu naoružajte se debelim živcima jer ćete, ukoliko ne znate kineski, imati dosta problema u komunikaciji. Ako nemate adresu napisanu na kineskom teško da će bilo koji taksista moći da vas shvati.

Kinezima to, međutim, ne smeta da napreduju. Bio sam ovde pre pet godina i imam utisak da sam došao u neku sasvim drugu državu. Tako se, na svakom koraku, potvrđuje izjava njihovog premijera da je Kina za 30 godina uradila ono za šta je zapadu trebalo 250 godina.

Na ulicama više ne možete da vidite jake policijske kontrole kao ranije, privatni biznis cveta na sve strane, dolar više nije valuta broj jedan, zgrade niču preko noći, Kina ima jasno definisanu ekonomsku strategiju koja se više ne meri stotinama godina već desetinama.

Kinezi znaju da će 2018. godine poslati čoveka na Mesec, više ne kopiraju tehnologiju zapada, već zapad kopira njihovu. Iako nikad nisam mislio da ću to da poželim, mogu slobodno da kažem da bih želeo da vidim Srbiju na kineskom putu.

Na pitanje iz medija centra za Jutjub forum, da li mislim da će Kina vrlo brzo da izađe iz recesije, odgovorio sam: „Sa 7,5 odsto rasta društvenog bruto proizvoda za prvu polovinu godine ne mislim uopšte da je Kina pogođena recesijom kao druge zemlje. Zato je moj odgovor da – Kina će se mnogo brže oporaviti nego što mi mislimo”.

Na današnjoj sesiji o angažovanju zaposlenih u vreme krize, pored predstavnika Australije, Južne Afrike, Kambodže, Nemačke, učestvovao je i makedonski premijer Nikola Gruevski. Učesnici su se složili da je najbitnija za vreme recesije stabilizacija privatnog biznisa, očuvanje radnih mesta i smanjenje nezaposlenosti. Naravno, kroz stimulativne državne pakete kao što su smanjenje carina, poreza, PDV-a i kamatnih stopa. Drugi stav koji svi dele jeste i da je država, kao trom sistem, nesposobna da uspešno vodi velika preduzeća. Zato ona mora da pribegava modelu privatno-javno partnerstvo!

Autor: Veselin Jevrosimović

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *