Vožnja budućnosti

Pogledaj sve kategorije

2017 - Jan - 31

Predlažem da i ovoga puta priču posvetimo nedavno završenom CES sajmu korisničke elektronike i najzanimljivijim tehnološkim dostignućima koje sam tamo imao priliku da vidim i iskusim. Pored robotike, o kojoj sam pisao prošle nedelje, veoma mnogo pažnje privukla je automobilska industrija koja je zauzela veliki deo prostora – kako fizičkog u halama sajma, tako i promotivnog u medijima na manifestaciji i oko nje. Činilo mi se na momente kao da prisustvujem auto salonu budućnosti, toliko je sjajnih i inovativnih rešenja iz ove oblasti bilo izloženo.

Vodeći svetski proizvođači automobila udružili su se sa IT kompanijama sa željom da prate trendove i svoja vozila učine „pametnijim“, praktičnijim, bezbednijim i manje štetnim za čovekovu okolinu. Kad smo već kod ekologije, valja pomenuti da bezmalo sve izložene modele pokreće električni pogon, a neki od njih poseduju performanse na kojima bi im pozavidela većina klasičnih sportskih automobila. Dužna pažnja posvećena je i bezbednosti, pogotovo kod autonomnih primeraka koji poseduju različite vrste „auto-pilota“. Automobil bez vozača nije nova tema, ali mi se čini da ćemo tek ove godine videti stvarni napredak i primenu na komercijalnim vozilima. Naravno, najpre kao asistenciju vozaču u smislu mehanizama i senzora za detekciju prepreka i opasnosti, prilagođavanje uslovima na putu na osnovu informacija prikupljenih od drugih povezanih uređaja (semafori i signalizacija, kamere i slično) i manje-više autonomnu reakciju automobila na tako prikupljene podatke.

Tu je jednako važan i način komunikacije između automobila i vozača, odnosno putnika. Zbog toga gotovo svi ugrađuju virtuelne asistente sposobne da razumeju glasovne komande i ponude odgovore prirodnim jezikom. U pozadini tog sistema je moćan softver koji koristi vezu sa internetom i neku vrstu veštače inteligencije, pa se koriste proverena rešenja koja možemo da vidimo na mobilnim telefonima, računarima, pametnim zvučnicima i drugim uređajima. Sve opisano zahteva i promene na komandnoj tabli i generalno u unutrašnjosti vozila, pa smo imali priliku da vidimo koncepte koji više pristaju borbenom avionu nego porodičnom automobilu. Sa druge strane, upravo tako većina nas i zamišlja automobil budućnosti – kao udoban, bezbedan sofisticiran, automatizovan i štedljiv uređaj povezan u internet stvari.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *