Za 40 godina život duži za 10 godina

Pogledaj sve kategorije

2009 - Sep - 11

Premijer Kine nam je rekao da su za 30 godina uradili ono za šta je Zapadu trebalo 250 godina

Letnji Davos pod budnim okom mladih policajki Foto AFP

Kad se sleti u Daljen odmah shvatite zašto ga zovu zeleni grad. Toliko parkova i zelenila još nisam video ni u jednom gradu do sada. Po kineskim standardima Daljen spada u red manjih gradova, ima svega šest miliona stanovnika i izuzetno veliki razvojni potencijal.

Daljen nije zelen samo zbog bujne vegetacije već je to najveći razvojni centar zelenih tehnologija u Kini. Takođe, ovde se nalazi jedan od pet softverskih parkova u Kini sa preko 200 firmi.

Letnji ekonomski forum ili, kako ga zovu, Samer Davos dosta se razlikuje od zimskog: više je namenjen svetskoj poslovnoj eliti nego političarima i stalnim članovima među kojima je i beogradski „Komtrejd”.

Klaus Švab, osnivač Svetskog ekonomskog foruma, preksinoć je u hotelu „Šangrila” priredio svečanu večeru dobrodošlice za stalne članove foruma. Na večeri je istaknut značaj i uticaj foruma u svetskom poretku kao i naša ulogu u međusobnoj razmeni poslovnog iskustva. Glavni zaključak je da budućnost svetske ekonomije leži u biznisu sa odlikama socijalne odgovornosti.

Veselin Jevrosimović

Prvi dan foruma je započeo predavanjem Jan A. Goldina, profesora Oksford univerziteta, sa temom „Šta sadrži budućnost”. Procena je da će se svetska populacija za 40 godina sa sedam milijardi popeti na 12 i da će se životni vek produžiti za 10 godina. Nove industrije koje se rađaju – biotehnološka industrija, genetički inženjering, razvoj stem ćelija, zelene tehnologije… obeležiće ekonomski razvoj narednih 50 godina. Takođe, njihov razvoj dosta pomaže da se izađe iz recesije.
Na tom putu biće dosta prepreka kao što su globalno zagrevanje, gde je cunami tek krenuo i sa čijim posledicama tek treba da se suočimo. Ukupna temperatura će do 2100. godine da poraste za pet do sedam stepeni. Opasnosti su i nuklearno naoružanje, međunarodni terorizam, biološki terorizam, pandemije…
Po podne nas 20 je imalo zatvoreni sastanak sa premijerom Kine Ven Đijabaom. On nas je upoznao sa strateškim ciljevima svoje države. Rekao nam je da Kina trenutno ima najbrži ekonomski razvoj i ono za šta je Zapadu trebalo 250 godina oni su uradili za 30. Na moje pitanje, kako ocenjuje posetu naše privredne delegacije sa predsednikom Borisom Tadićem na čelu, rekao je da je ta poseta dosta doprinela učvršćivanju već tradicionalno dobrih odnosa i da u Srbiji vidi strateški vrlo važnog ekonomskog partnera.

Autor: Veselin Jevrosimović

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *