Pristup izvorima energije nema 1,6 milijardi ljudi

Pogledaj sve kategorije

2009 - Sep - 12

Sala u kineskom Daljenu kojoj se održava letnji Davos (Foto AFP)

Drugi dan Svetskog ekonomskog foruma započeo je dosta rano, u 7.30. Unija afričkih zemalja za učesnike foruma organizovala je svečani doručak u hotelu „Furama”. S obzirom na to da je u Kini šest sati razlike u odnosu na naše lokalno vreme, nije teško pogoditi kako se osećam.

Na doručku sam imao sastanak sa g. Arturom G. Mutambarom, potpredsednikom vlade Republike Zimbabve. Ima vrlo zanimljivu biografiju: bivši student Univerziteta Oksford, sa doktoratima iz robotike i matematike, predvodio je studentske proteste 1986–1988, iz zatvora pušten prošle godine dolaskom demokratske partije na vlast. Kaže da su glavni ciljevi nove vlade infrastruktura, nauka i informatika, hidroindustrija kao i zelene tehnologije. Pozvao me je da dođem u posetu njegovoj državi.

Mogu slobodno reći da je Daljen vrlo jak naučnotehnološki centar Kine. Preko 20 univerziteta i 200.000 studenata govore u prilog tome da nije slučajno izabran za organizovanje ovog foruma. Ima četiri vrlo razvijene industrije: haj-tek, softver, naftnu i hemijsku i zelene tehnologije. Broj „jedan” su u proizvodnji brodova u Kini, a velika kompanija „Intel” seli svoju proizvodnju čipova u ovaj grad.

Danas je organizovana poseta njihovom haj-tek parku, gde smo posetili dve vrlo sofisticirane tehnološke kompanije. Jedna se zove „Luming lajting” i nacionalni je ponos Kine. Na ulazu su nas dočekali vlasnik i vojnici koji salutiraju. Kompanija se bavi proizvodnjom LED rasvete koja ima 10 puta manju potrošnju od obične i vrlo nisku toplotnu emisiju.

Druga je „Sanrajz pauer”, čija tehnologija hidrogen pretvara u električnu energiju za potrebe motorne industrije kao i kućnih centrala. Predviđaju da će njihova tehnologija biti komercijalizovana tek za 10 godina. Na olimpijadi u Pekingu koristili su „Sanrajzove” hidrogenske autobuse i automobile za prevoz učesnika.

Lično sam provozao motor na hidrogenski pogon. I nije tako loše, a jeftino je!

Po povratku iz haj-tek parka imao sam sastanak sa ministrom za nauku i telekomunikacije Pakistana g. Muhamadom Azamom kan Svatijem. Pakistansko tržište za nas je vrlo zanimljivo, prvenstveno zbog 90 miliona stanovnika koji su tehnološki vrlo obrazovani. Preko 60 miliona stanovnika poseduje mobilne telefone, a više od 45 odsto ima pristup Internetu. Ministar je tehnološke kapacitete Pakistana uporedio sa Indijom i Kinom, pogotovo u oblasti softvera, ali nije propustio da spomene i vojni potencijal svoje zemlje kao atomske sile. Pakistan zajedno sa Kinom proizvodi vojne avione koji dosta konkurišu američkom F-17 kao i krstareća torpeda koja lako mogu da budu rakete voda–vazduh.

Od brojnih sesija koje su danas održane izabrao sam onu koja je posvećena energiji. U stvari, skoro sve su posvećene alternativnim energetskim izvorima, ali mi se ova učinila najzanimljivijom – „Alternativne energije za ekonomije u usponu”. Kina od sledeće godine neće biti najmnogoljudnija zemlja na svetu. Prestići će je Indija sa 1,5 milijardi stanovnika.

Postojećih izvora energije je sve manje i postaje sve skuplja. Oko 1,6 milijardi svetske populacije nema pristup nikakvim izvorima energije, od kojih je 400 miliona Indijaca. Energetska budućnost je u alternativnim energetskim izvorima: solarna energija, energija vetra, geotermalna energija…

Autor: Veselin Jevrosimović

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *