Zabava u pokretu

Pogledaj sve kategorije

2011 - Jun - 19

Video igrice su veliku popularnost stekle najpre putem namenskih arkadnih aparata, mašina “na žeton” kakve i danas ponegde možemo sresti u bilijar klubovima, kuglanama i na sličnim mestima. Odatle su se preselile na personalne računare, gde su vremenom doživele brojna unapređenja. Zbog toga se često pravi razlika između takozvanih video i računarskih igrica, premda su naslovi najčešće izdavani istovremeno i praktično identični bez obzira na uređaj na kome se igraju. Početkom devedesetih godina prošlog veka pojavile su se konzole za video igrice kao kućna zamena za velike aparate. Najžešći konkurenti i danas su japanski Nintendo (Wii) i Sony (PlayStation), a od pre desetak godina pridružio im se i Microsoft sa svojom Xbox konzolom.

Premda su do sada bili okupirani međusobnim nadmetanjem, proizvodnjom novih inovativnih načina a upravljanje igricama (Microsoft Kinect, Playstation Move, Wii MotionPlus) i unapređenjem postojećih verzija svojih konzola, čini se da su dobili novu konkurenciju koja je gotovo preko “noći” stigla sa neočekivane strane – od pametnih mobilnih telefona i tablet uređaja koji ove godine doživljavaju neverovatan rast. Na ovogodišnjem velikom sajmu elektronske zabave E3 (Electronic Entertainment Expo) jedna od glavnih tema bio je upravo rast popularnosti ovih novih sredstava za igranje video igrica i uticaji koji će njihova pojava imati na kompletnu industriju. Mora se priznati da su i “gejmerske” kompanije na vreme odreagovale i pokušale da se prilagode novonastaloj situaciji, odnosno ponudile sopstvena alternativna rešenja od kojih je najzanimljiviji PlayStation Vita sa multitouch ekranom, WiFi i 3G modulima za pristup Internetu, augmented reality funkcionalnostima i nekim drugim opcijama koje su do nedavno bile rezervisane uglavnom za smartphone uređaje.

Drugi veliki trend koji bi mogao da značajno utiče na način igranja video igrica u budućnosti je “drugi ekran”. Naime, pomenuti PS Vita kao dodatak svom “većem bratu”, ali i novi Nintendo Wii U sa kontrolerom u obliku 6-inčnog tableta, nude rešenje sa istovremenim korišćenjem dva ekrana. Na taj način dobijate pametni upravljač koji može da prikaže dodatne informacije i uživanju u igricama doda potpuno novu dimenziju. Naravno, za očekivati je da će za sličnu namenu moći da se koriste i mobilni telefoni i tablični računara, na čemu mnogi proizvođači hardvera i igrica (između ostalih i Disney) već uveliko rade.

Rekao sam ranije da je industrija video igara ogromna – vredi gotovo 30 milijardi dolara godišnje – kao i da raste i razvija se nezaustavljivo već godinama i to uprkost globalnoj ekonomskoj krizi iz prethodnog perioda. Budući da je konkurencija žestoka, sve češće i sve brže dešavaju se promene koje korenito menjaju korisničko iskustvo, a na uživanje svih koji vole da se zabave i opuste uz igrice. Dostupnost kvalitetnih igrica sa bogatom grafikom u pokretu korišćenjem telefona i tablet uređaja verovatno će proširiti krug igrača. Svakako ne treba zaboraviti da, kao uostalom i u svim drugim oblastima života, i ovde treba biti umeren, ali to je već posebna tema o kojoj ću rado pisati neki drugi put.

Zanimljivost: Prema nekim istraživanjima, prosečna starost igrača video igrica je 33 godine, a čak 40% ove populacije čine žene.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *