Problem koncentracije

Pogledaj sve kategorije

2019 - Sep - 24

Živimo u eri telekomunikacija, u kojoj uglavnom nismo svesni količine načina, sistema i kanala kojima možemo da kontaktiramo bilo koju osobu na planeti. I, naravno, kojima drugi mogu da dopru do nas. Čini mi se da, usled brzine promena, kod šire publike ne postoji jasna svest o uticaju svih tih poziva i poruka na naš svakodnevni život. Uostalom, prošlo je tek nešto više od vek i po od kako je telegraf ušao u masovnu upotrebu. Telefon smo dobili nekoliko decenija kasnije, a elektronsku poštu tek krajem dvadesetog veka. 

Danas svako od nas koristi najmanje pet ili šest sistema za komunikaciju, uključujući telefoniju, SMS poruke, e-mail i servise za instant i video poruke. E sad, svaki put kada dobijemo poruku, po pravilu prekidamo započetu aktivnost i na momenat se fokusiramo na komunikaciju. Problem je u tome što, bez obzora na to što za čitanje e-mail ili instant poruke nije potrebno više od nekoliko sekundi, po pravilu za vraćanje pune koncentracije na prekinutu aktivnost treba najmanje dvadeset minuta. Time se značajno smanjuju naša produktivnost, efikasnost i uživanje u onome čime se bavimo, bez obzira da li smo na radnom mestu ili uživamo u čitanju knjige. Posebna priča je količina stresa koju takvi prekidi izazivaju u našem organizmu. Naravno da nisu sve poruke koje dobijamo jednako važne, ali je znatiželja sastavni deo čovekove prirode i ponekad ju je teško pobediti. Video sam primere kada ljudi prekidaju ono što trenutno rade i zbog poruka na društvenim mrežama, sve u želji da ne propuste nešto što je možda važno,  a što se uvek pokaže kao trivijalno.

Nedavno mi se jedan prijatelj žalio na svoj pametni ručni časovnik. Svidele su mu se gotovo sve funkcionalnosti, pogotovo što zbog zdravstvenih problema mora da nadgleda fizičku aktivnost i što redovno može da meri broj otkucaja srca. Međutim, problem su mu napravile notifikacije o porukama koje ga konstantno prekidaju, čak i kada telefon skloni iz vidokruga. Podučio sam ga kako da podesi časovnik tako da dobija samo bitna obaveštenja. To je ujedno i pouka da je veoma važno da naučimo kako se pravilno upotrebljavaju uređaji i da se permanentno edukujemo u korišćenju savremene tehnologije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *