Cena neozbiljnosti

Pogledaj sve kategorije

2017 - Aug - 08

Negde krajem proleća sam pisao o novoj pošasti sajber sveta, takozvanim ransomver (eng. „ransomware“) računarskim crvima. Direktan povod je bio masovni napad na firme i pojedince jednim takvim virusom, a ceo događaj je – zbog neozbiljnosti napadača, brze reakcije stručnjaka i otkrivanja načina za sprečavanje širenja – prošao sa neuporedivo blažim posledicama nego što se prvobitno očekivalo. Mnogi su odahnuli, ali to ne znači da je opasnost prošla. Naprotiv.

Za one koji nisu upoznati sa detaljima, ransomver je virus koji „zaključava“ fajlove na kompjuteru tako da korisnik ne može da im pristupi. Otmičari (ransom je engleska reč za ucenu, odnosno otkupninu) zatim zahtevaju od žrtava isplatu otkupnine, najčešće uplatom određene svote u bitkoinima, virtuelnoj valuti koju je teško pratiti u klasičnim novčanim tokovima. Nakon uplate, vlasnik podataka dobija odgovarajuću šifru kojom dekodira hard disk i „oslobađa“ svoje fajlove. U poslednje vreme raste popularnost ove vrste virusa među onima koji se bave zlonamernim softverom, a meta napada su male kompanije i pojedinci. Ideja je da se masovnim slanjem neželjene elektronske pošte na stotine hiljada adresa nađe određeni procenat lakovernih i računarski nepismenih koji će kliknuti na link i time zaraziti svoj računar. Ako je iznos otkupnine relativno mali, pretpostavka je da će određeni procenat žrtava biti spreman da je plati. Novac koju plate ucenjivačima je cena neozbiljnosti i nerazumevanja digitalnog vremena.

Jedini način da se spreči negativan trend je edukacija korisnika i ozbiljnija ulaganja firmi u sajber zaštitu, ažuriranje sistema i nabavku legalnog i pouzdanog softvera. Jedan nedavno objavljeni izveštaj o ransomver napadima navodi da je na teritoriji SAD i zapadne Evrope 20 odsto malih preduzeća pogođenih virusom bilo primorano da prestane sa radom zbog gubitka podataka. U nekim industrijama čak je došlo do značajnih promena u raspodeli udela na tržištu u korist firmi koje su na vreme obezbedile sigurnost svojih podataka. Oni koji sajber sigurnost shvataju neozbiljno mogu samo da žale. Najgore od svega je što ne postoje garancije da će nakon plaćanja svi podaci biti vraćeni u prvobitno stanje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *