Dozvola za pilotiranje

Pogledaj sve kategorije

2017 - Nov - 04

Male bespilotne letelice, popularni „dronovi“, u poslednjih nekoliko godina više nisu rezervisane samo za zaljubljenike u vazduhoplovstvo i snimanje iz vazduha. Sa rastom popularnosti uvećava se broj dostupnih modela čija cena vremenom pada, što opet utiče na njihovu zastupljenost i korišćenje za zabavu i druge namene. U početku je ova oblast bila poprilično neuređena, sa nejasnim pravilima kako, kada, gde i ko može da „pilotira“ dronovima.

Pretpostavljam da ne biste dozvolili maloletnom detetu da vozi bicikl po auto-putu. Time ne ugrožava samo sopstvenu bezbednost i život, već dovodi u opasnost i sve ostale učesnike u saobraćaju. Slično je i sa dronovima, pri čemu je vazdušni saobraćaj daleko kompleksniji, premda to na prvi pogled ne izgleda tako. Letos se, na primer, desilo da je u vazdušni prostor londonskog aerodroma Getvik neovlašćeno uleteo dron. Jedna od pista je morala da bude zatvorena na nepunih 14 minuta. Šteta koja je zbog toga napravljena praktično je nemerljiva. Desetine aviona morale su da odlože sletanje i kruže okolinom, oni sa manje goriva preusmereni su na druge aerodrome, ogroman broj putnika je ostao „zaglavljen“ jer nisu uspeli da presednu na naredni let. Situacija je normalizovana tek nakon višečasovne drame. Zbog sličnih slučajeva regulativa u ovoj oblasti postaje važno pitanje i biće sve složenija kako vreme bude odmicalo i kako bude rasla popularnost dronova. U mnogim zemljama već je definisano ko i pod kojim uslovima može da upravlja bespilotnim letelicama, uz polaganje ispita sličnih vozačkim i izdavanje dozvola.

Postoje i brojne komercijalne primene bespilotnih letelica, o čemu sam u nekoliko navrata pisao na ovim stranama. Mogućnost brze i efikasne dostave različitih vrsta roba i humanitarne pomoći na teško dostupnim područjima samo je jedna od njih, a interesantna je i ideja kreiranja internet mreža korišćenjem malih balona i drugih letećih objekata. To znači i da će zanimanje profesionalnog pilota dronova postati sve traženije. Oni koji se na vreme uključe u zvanično osposobljavanje i pribavljanje dozvola imaće veliku početnu prednost.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *