Posle istine

Pogledaj sve kategorije

2017 - Oct - 28

O globalnom fenomenu lažnih vesti na internetu pisao sam pre otprilike godinu dana, nakon što su američki izbori i afere koje su ih pratile doveli ovaj fenomen u žižu svetske javnosti. U međuvremenu se stvar nije stišala – naprotiv. Sve se više stručnjaka bavi istraživanjem načina na koje bi u budućnosti ovaj problem mogao biti rešen.

Radi se o tome da sadržaje na internetu ne kreiraju samo novinari i profesionalci iz drugih oblasti, već je to omogućeno praktično bilo kome. Budući da su ljudi, pogotovo oni koji su rođeni pre digitalne revolucije, po prirodi i vaspitanju skloni da veruju informacijama koje deluju zvanično, jasno je zbog čega mnogi dolaze u zabludu. Jedno od rešenja bilo bi uvođenje neke vrste regulative koju bi sprovodile države u okviru svojih nadležnosti. To bi, međutim, ugrozilo same osnove na kojima je baziran internet. Pokušaja kontrole interneta bilo je ranije i ima ih još uvek u nekim krajevima planete, ali su se uvek pokazali kao pogrešni i neuspešni. Druga vrsta pristupa bila bi pronalaženje tehnološkog rešenja koje bi na neki način ukazivalo ljudima na lažne vesti, čime bi one vremenom bile iskorenjene. Na tome eksperti širom sveta već uveliko rade. Problem je što istraživanja pokazuju da čak i visoko obrazovane osobe, sa ogromnim iskustvom analiziranja podataka i obrade informacija, lako bivaju zavarane profesionalnim dizajnom portala, odsustvom reklama i zvaničnim nazivima „institucija“ koje stoje iza lažnih vesti koje po svemu deluju verodostojno. Treća i najvažnija komponenta dugoročnog održivog rešenja je edukacija publike i međusobno umrežavanje izvora od poverenja. Na žalost, za to su potrebni vreme, udruženi napori svih zainteresovanih strana i dugoročna strategija.

Oksfordski rečnik proglasio je izraz „post-truth“ (eng. post-istina) za reč godine 2016. Problem je, međutim, kako da se vratimo istini – jer je to u interesu svih nas – a da pri tome ne ugrozimo slobodu interneta i ne ugušimo kreativnost miliona ljudi širom sveta kojima je digitalno doba omogućilo da slobodno razvijaju i dele razmišljanja i ideje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *