Između filma i igrice

Pogledaj sve kategorije

2017 - Oct - 21

Video igrice u poslednjih nekoliko godina postaju zabava koja ne privlači samo mlade. Statistike pokazuju da u ovoj vrsti opuštanja i zanimacije podjednako uživaju sve starosne grupe i oba pola. Deo zasluga svakako pripada popularnosti pametnih mobilnih telefona, ali i sveprisustvu računara uopšte i novijim filmskim naslovima koji za inspiraciju imaju junake iz stripova i video igara.

Moglo bi se desiti da uskoro imamo novu vrstu filmova, interaktivna ostvarenja koja predstavljaju kombinaciju sedme umetnosti i video igara. Nekoliko ovakvih filmova već je snimljeno i sada sve zavisi od toga kako će ih publika primiti i koliko će brzo njihova popularnost porasti. O čemu se radi? Ideja je krajnje jednostavna – umesto da se od publike zahteva da isključi svoje telefone, zadatak je da ih aktiviraju i instaliraju aplikaciju koja prati film (ili više njih koji su „pokriveni“ jednim programom). Pomoću aplikacije, gledaoci mogu da odluče šta je sledeći korak glavnog junaka, odnosno kako da se priča nastavi. Odluka se donosi glasanjem, a ukoliko je ono iz bilo kog razloga neuspešno, postoji glavni tok radnje koji je predvideo režiser. Krajnji rezultat je jedan od desetak mogućih završetaka filma, uz čak stotinjak ključnih tačaka koje mogu biti prekretnica u razvoju zapleta. To znači i da svako naredno gledanje istog filma može doneti potpuno novo iskustvo i drugačiji kraj. Rani pokušaji snimanja interaktivnih filmova ograničeni su na bioskope, ali je isti koncept bez većih problema moguće primeniti i na kućne projekcije. Doduše, postoji šansa da će glasanje u krugu porodice izazvati rasprave, ali i to može biti deo zabave i ukupnog doživljaja jednom kada se korisnici naviknu na brzo donošenje odluka i aktivno praćenje radnje.

Verujem, takođe, da je ovo samo početak i da će u budućnosti biti još novih vrsta interaktivne zabave. Prvi korak moglo bi biti uključivanje 3D tehnologije i virtuelne realnosti u celu priču. Uostalom, cilj i jeste da se filmska priča učini zanimljivijom.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *